Észak-Európa – 16. Norvégia: Barangolások Sogn og Fjordane területén • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Észak-Európa – 16. Norvégia: Barangolások Sogn og Fjordane területén

Jotunheimen

Norvégiai utazásunkat az óriások otthonában, a Jotunheimen-hegységben folytatjuk. Az 1550 méter fölé magasodó hegyvidék legmagasabb csúcsa a 2472 méter magas Glittertind. A hegyvidék nyugati részén található Jostedal Nemzeti Park területére utazunk. A Jostedöla-folyó völgyében indulunk túrázni, melynek vize a környező gleccserágak olvadékvizéből születik. Útközben több patakon is át kell kelnünk; némelyiken az átkelés tartogat némi kalandot. Nemsokára megérkezünk a Nigardsbreen-gleccserhez, mely a fenséges Jostedal-gleccser egyik oldalága. Mint más gleccsereknél, úgy itt is életveszélyes a közelébe menni, de hát ha egyszer ott van az ember és olyan fotókat szeretne készíteni, amilyeneket senki más…

A Jostedal-gleccser

A túra után a Sogne-fjord oldalágai felé haladunk tovább, komppal átkelünk az Årdal-fjordon, és megérkezünk a festői Læerdal településre. A régi településrészben minden épület fából készült, a homlokzatokat míves faragások díszítik, a házak színe sárga, fehér, piros, vagy szürke. Itt érdemes említést tenni arról is, hogy Norvégiában szinte sehol nem jellemző, hogy a lakások ablakain be legyen húzva a függöny. Ennek részben praktikus oka van – több fény jut a lakásba, de jelzi a lakók nyitottságát is – be lehet látni a szobákba, azaz nem „rejtőzködnek” mások elől. Az ablakokban virágok, szép díszek vannak, és az elmaradhatatlan kis lámpa, mely éjszakánként mindenütt világít.

Lærdal

A hangulatos település megtekintése után kelet felé teszünk egy kitérőt, a borgundi templomot keressük fel. Az 1250-ben épült árboctemplomot Norvégia legszebb fatemplomának tartják. Bazilika elrendezésű, kiemelkedő főhajóval, külseje a pagodákra emlékeztet. A nyugati bejáraton rúnaírásos felirat mutatja az építés idejét.

Borgund, fatemplom

A borgundi kitérő után visszakanyarodunk Lærdal irányába, majd onnét Aurlandba megyünk tovább. Nem is akárhogy: az 1500 m magas hegyek között, szinte nyílegyenes úton! Hogyan? A világ leghosszabb, 24,5 km hosszú közúti alagútján haladunk keresztül.

Undredal, Skandinávia legkisebb fatemploma

Mai kirándulásunk utolsó megállója Undredalban lesz. A település a kecskesajt-gyártásról nevezetes. Érdemes ellátogatni az egyik termelőhöz, akinél meg lehet kóstolni a jobbnál jobb sajtokat. Ha szerencsénk van, a – mondani sem kell – hagyományos norvég mintás pulóvert viselő gazda a sajtkészítés módszerein túl jópofa helyi történetekkel is szórakoztatja közönségét, sőt akár norvég népdalokat is énekel nekünk! Undredal építészeti különlegessége Skandinávia legkisebb fatemploma. Az aprócska fehér templom olyan, mint egy kis makett egy terepasztalról.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS