Dalmácia kincsei - 4. Makarska • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Dalmácia kincsei – 4. Makarska

A Szent Márk templom

A dalmát tengerpart kedvelt üdülőhelye a kopár Biokovo hegy lábánál, pálmafákkal szegélyezett, félkör alakú kikötőöböl mentén húzódó Makarska. A mai város egykoron a hegyoldalban elterülő, római eredetű Makar városka kikötője volt. Hamisítatlan dalmát hangulatú település, míves homlokzatú kőépületekkel, sikátorokkal.

A kikötő, háttérben a Biokovo

Makarska jelképe az 1766-ban épült Szent Márk templom. Tornya a város több pontjáról is látható. Közvetlenül a templom előtt, a tér kellős közepén áll Andrija Kačić Miošić (1704-1760) szerzetes, nemzeti költő kedves szobra. A tér másik látványossága a 18. századból származó velencei ivókút. Az óváros tele barokk palotákkal, a homlokzatok részben „natúr” kőből készültek, részben pedig vakolat borítja őket, élénk színű festéssel. A paloták közül kiemelkedő szépségűek az Ivanišević és a Tonolli családok házai – utóbbi ma a városi múzeumnak ad otthont.

Régi házak a főtéren

A város a horvát kultúrtörténetben fontos szerepet játszott. A dalmát városok közül elsőként, már a 18. században nyilvános könyvtár működött Makarskában. A tradíciókon élénk kulturális élet fejlődött ki: színház nyílt, filharmonikus zenekar alakult, dráma és énektársulatok jöttek létre. A 19. században, amikor osztrák fennhatóság alatt állt, több kulturális intézmény – könyvtár, zeneiskola – nyitotta meg kapuit, helyi újság jelent meg.

A Cetina szurdokvölgy

Makarska mai üdülőhely-jellege az 1920-as évektől fejlődött ki, a természeti értékeket figyelembe vevő, tudatos várostervezés eredményeként. Az idegenforgalom indukált számos olyan beruházást, ami nem csak a turistákat, de a helyi lakosság kényelmét is szolgálja, kulturális-, sport- és egészségügyi létesítmények épültek, modernizálták az infrastruktúrát. Makarska kedvelt fürdőhely, a partmenti településekkel együtt (Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora…) adja a Makarskai Riviérát, hosszú strandja a fürdőzők sokaságát vonzza.

A Cetina szurdokvölgy

Kirándulásaink célpontjai lehetnek a Biokovo hegy lábánál fekvő kis települések, Veliko Brdo, Puharici, Makar és Kotišina. Fő értékük a természeti szépség mellett a régi erődítmények, a paraszti épületek és a máig meglévő hagyományos életstílus. A Biokovo a hegymászók paradicsoma, de a békésebb sétákat, túrákat kedvelők is tehetnek rövidebb-hosszabb túrákat a gazdag élővilággal rendelkező hegyvidéken. A Makarskától északra elterülő vidék látványossága a Cetina folyó szurdokvölgye. A folyóvölgy Sinj térségében összeszűkül, a víz lélegzetelállító magasságú, kopár sziklafalak között halad a tenger felé. A mindössze 105 kilométer hosszú folyó Omiš mellett ömlik a tengerbe.

(a szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS