Bajorországi kirándulások 6. Passau • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Bajorországi kirándulások 6. Passau

A felső és az alsó vár

A tartomány keleti végén, három folyó találkozásánál elterülő Passau szép fekvése, gazdag múltja és művészettörténeti értékei mellett a magyar történelem szemszögéből is érdekességeket rejt. Az óváros a Duna és az Inn által közrefogott „félszigeten” helyezkedik el. A sűrűn beépített terület minden részlete festményre illő: a kanyargós utcák a gondosan karban tartott épületekkel, a barokk Szent István székesegyház, a középkori városháza, vagy a Niedernburg-kolostor Gizella királyné sírjával – hogy csak a főbb látnivalókat említsük. A Duna bal partján emelkedő 408 méter magas hegy tetején áll a XII. században épült felső vár, alatta pedig, közvetlenül az Ilz torkolatánál, a százharminc évvel „fiatalabb” alsó vár.

A székesegyház orgonája

Ismerkedjünk meg közelebbről is e mesés város néhány kincsével! Az óváros szívében, egy magaslaton áll a barokk Szent István székesegyház. A templom mai formáját az 1600-as évek utolsó harmadában nyerte el. Rendkívül gazdag barokk díszítése olasz mesterek munkája. Amint belépünk a templom kapuján, egy pillanatra a szó szoros értelmében eláll a lélegzetünk. A falakat hihetetlen mennyiségű kőfaragás, stukkó és festmény díszíti. Nevezetessége a gyönyörű orgona, 17774 sípjával és 233 regiszterével a világ legnagyobb templomi orgonája.

Boldog Gizella sírja

A székesegyháztól rövid utca vezet a magyarok által nagy tisztelettel övezett Niedernburg-kolostorhoz. A kolostorban élt első királyunk felesége, Gizella, 1042-től haláláig. Sírját a templom déli oldalán levő kápolnában találjuk, körülötte magyar zarándokok nemzetiszín-szalagos koszorúi és virágai sorakoznak. A közelmúltban végzett feltárást és restaurálást követően a gótikus sírépítmény belső részén, üveg ereklyetartóban helyezték el Boldog Gizella csontjait.

A Duna partján, kis téren áll a középkori eredetű városháza. Eredetileg gazdag polgárház volt, a XIII. század legvégén lezajlott felkelést követően kapta mai funkcióját. Homlokzatát szép gótikus erkély, páncélos lovagok szobrai és címerek díszítik. Stílusában hozzá illeszkedő tornya jóval később, a XIX. század végén épült.

Látkép a várhegyről

A közelben íveli át a Dunát a légies Luitpold-híd. A függőhíd túlsó végétől meredek út indul a felső várhoz. Az úton fölfelé haladva egyre látványosabb panoráma tárul elénk, Passau talán innen mutatja legszebb arcát.

Sétány az Inn partján

Az óvárosban tett felfedezőutat követően érdemes a Duna partján végigsétálni a „félsziget” végéig, ahonnét karnyújtásnyira szemlélhetjük az alsó vár mögül érkező keskeny Ilz, a szélesebb Duna, és az Inn találkozását. A három folyó itt egyesül és folytatja útját Ausztria felé. Az óváros belsejébe érdemes a másik folyóparti utat választani, az Inn mentén vezető sétányon, melynek nevezetessége a kerek bástya, a Schaiblingsturm.

(a szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS