Környezetvédelmi beruházás a MOFA Rt.-nél • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Környezetvédelmi beruházás a MOFA Rt.-nél

Magas hatásfok, kiváló műszaki színvonal


– A fejlesztési programunkban kiemelt hangsúlyt helyeztünk a környezetvédelmi beruházásokra – mondta Szántó Dezső, a Mohácsi Farostlemezgyár Rt. vezérigazgatója az új központi porleválasztó rendszer hivatalos átadásán. – 1998-ban megszüntettük a szerves oldószer kibocsátást az új lakkozó sor üzembe helyezésével, a mostani beruházással pedig magas hatásfokkal, kiváló műszaki színvonalon történik a poremissziós pontforrásainkon kilépő szennyezett levegő szűrése.

Korábban – ez év tavaszáig – a lapgyártó és méretrevágó üzemekben, asztalos műhelyben, a szabász fűrészektől és egyéb gépektől elszívott poros levegőből ciklonokkal, multiciklon telepekkel választották le a fűrészport, forgácsot és csiszolatport. Ezeknek a berendezéseknek a leválasztási hatásfoka nem volt megfelelő, a porkibocsátás mértéke meghaladta a jelenlegi környezetvédelmi előírások értékeit, így a vállalat légszennyezési bírságot is fizetett.

A mintegy 33 milliós beruházási költséggel telepített új porleválasztó rendszerben francia DISA-CATTINAIR gyártmányú úgynevezett ciklofilter végzi a poros levegő szűrését, melyre öt porelszívó rendszer van rákötve. A ciklofilter kapacitása 115 000 m3/h. A leválasztott port zárt pneumatikus transzporttal juttatják egy 75 m3-es tároló tartályba. A fűrész- és csiszolatpor teljes mennyiségéből nagynyomású hidraulikus présekkel brikettet gyártanak, melyet a lakosság részére tüzelőként értékesítenek. A ciklofilterben a porleválasztás két fokozatban történik, a berendezés alsó részében végbemenő ciklonos előleválasztás után, a felső részében 274 textilzsák szűrőfelülete végzi a végső tisztítást. A környezeti levegőbe történő porkibocsátás nagyon alacsony szinten tartható, a ciklofilter leválasztási hatásfoka nagyságrendekkel jobb, mint a korábbi multiciklon telepeké volt, megközelíti a 100 százalékot.

A beüzemelés után akkreditált mérőszervezettel megmérették a porkibocsátás mértékét a ciklofilterből kilépő tisztított levegőben, melynek értéke nem érte el a 0,5 mg/m3-t. (A jelenlegi rendeletekben előírt kibocsátási határérték szilárd anyagokra 50 mg/m3, illetve csiszológépektől elszívott poroknál 10 mg/m3.)

Az elszívó rendszert a folyamatos és biztonságos üzemelés érdekében automatikusan működő szűrőtisztító berendezéssel, vészleállítókkal és tűzvédelmi berendezéssel szereltették fel.

A porleválasztó rendszert tervezte és a ciklofiltert szállította a DISA-CATTINAIR cég, a tervezésben és kivitelezésben részt vett még a NESTRO Hungária Kft. légtechnikai cég, feladatuk az új elszívó csővezetékek gyártatása és szerelése volt. A tűzvédelmi, „Infra-Stop 2000” szikrafigyelő és oltó rendszert Edvy Sándor fertőszéplaki vállalkozó szállította és szerelte. A Mofa Rt. tmk-s dolgozói szintén részt vettek úgy a villamos, mint a lakatos szerelési munkákban.

– Az alkalmazott porleválasztási technológia megfelel az elérhető legjobb technikai színvonalnak, a ciklofilter az egyik legkorszerűbb porleválasztó berendezésnek számít – összegezte a beruházás jelentőségét a vezérigazgató. – A rendszer üzembe helyezésével nagymértékben javítottuk az érintett területeken dolgozó társaink munkakörülményeit, és előremutatóan alkalmazkodtunk az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásokhoz. Még a szennyvízkérdés megoldásával adósak vagyunk. Egy száraz technológia megvalósítására készülünk. A technológiaváltással a MOFA, mint szennyvízkibocsátó is megszűnik!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS