Az út felénél a Pécs Árkád építése • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Az út felénél a Pécs Árkád építése

Bokrétaavatás Dél-Dunántúl legnagyobb beruházásán

Az épülő Pécs Árkád

Akárcsak az építőipari szakszavak nagy része, úgy a bokrétaavatás ünnepe is a hajdani német mesterektől származik. Erre az ünnepi szertartásra akkor kerül sor, amikor az építmény szerkezeti része elkészült, az építők elérték a legmagasabb szintet. A Pécs Árkád beruházása során erre ez év június 24-én került sor.

Szinte hihetetlen, hogy ekkora, pontosan 35 ezer négyzetméternyi alapterületű eladótérrel rendelkező bevásárlóközpont alig kilenc hónap alatt eljusson a belső kialakítás stádiumáig. Pedig a körülmények nem voltak igazán kedvezőek. Mint az ECE, a német Otto üzletlánc magyarországi vezetői, képviselői elmondták, már gyakorlatuk van abban, hogy egy ekkora beruházás fogadtatása három fázisból áll: először jön a kíváncsiság, aztán a tiltakozás, végül megszeretik, magukénak érzik. Pécs azonban speciális helyzetben van, itt alapvetően nem érzelmi okok voltak a gátló tényezők.

A tereprendezés során 78 római sírt találtak, ezek azonban nem rejtettek régészetileg értékes leleteket, így rövidesen folytatódott a munka. A tél, s az azt követő nyár a tavaszt kihagyva, szintén nem várt gondokat okozott. A beton ugyanis nem igazán kedveli a mínusz 10, vagy a plusz 40 fokot.

Mindezek ellenére tempósan, nagyjából a terveknek megfelelően folyt a munka. Csak érzékeltetésül néhány adat: összesen 9 kilométernyi alapot készítettek, a tereprendezéshez 75 kamionnyi földet kellett elszállítani és csaknem ugyanennyi kavicsot kellett idehordani. 1300 mixerkocsi betont építettek be, a Pakson, a Strabagnál előregyártott gerendaelemekről nem is beszélve. A belső térelválasztók kiépítése mellett több, mint egymilliárd forint értékben rendezik, korszerűsítik az Alsómalom utcát és a Nagy Lajos király útját, együttműködve Pécs önkormányzatával.

A nagyberuházás 100 millió euróba, azaz mintegy 25 milliárd forintba kerül. Az építkezés 1000 embernek ad munkát, zömmel a helyi és a környékbeli munkavállalóknak. A nyitást követően az üzletközpont körülbelül ugyanennyi embert foglalkoztat majd.

Megközelíthetősége kiváló, tőszomszédságában van a távolsági buszpályaudvar, a helyi járatok megállói, az autósok számára egy 850 férőhelyes parkoló áll majd rendelkezésre. A vonzáskörzetben 540 ezer ember él, ebből 189 ezren a bevásárlóközpontot 15 percen belül elérhetik. A cég nem improvizál, semmit sem bíz a véletlenre. A bérelhető helyiségek eladóterek 90 százaléka már gazdára talált. A bérlők nagy része a városban és környékén tevékenykedő kiskereskedőkből került ki.

Az Árkád látványterve

Lesz itt 120 szaküzlet, egy önkiszolgáló Interspar áruház, egy Media Markt áruház, ruházati áruház, sportszaküzlet, éttermek, kávéház és számtalan, az idelátogatók pihenését, szórakoztatását szolgáló létesítmény. A vonzó árukínálatról számos itt is jelen levő világcég is gondoskodik.

Bár az építési területet körülvevő kerítésen kívülről ez még nem látszik, de bejárva a félkész komplexumot, ismerve a tervrajzokat, már nyilvánvaló, hogy itt nem a belvárosra rátelepedő monstrumról van szó, hanem a városképbe illeszkedő, a történelmi város fényét növelő létesítményről.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS