Az emberiség közös memóriatárolója • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Az emberiség közös memóriatárolója

Vizy E. Szilveszter világhírű agykutatóval az MTA korábbi elnökével a Wikipéda létrejöttének tizedik évfordulója alkalmával rendezett konferencia szünetében beszélgettünk az Országos Széchényi Könyvtárban Budán a Várban.

Professzor Úr! Mi a véleménye a Wikipédáról? Gondolom, mivel elvállalta a díszvendég szerepét ezen a konferencián,  jónak tartja. Használja?

Vizy E. Szilveszter a szerzővel. A kép bal szélén Lax Péter professzor

Nagyon gyakran használom. Azt hiszem, hogy a Wikipédia az emberiség közös memóriája. Az emberi agy 100-200 milliárd idegsejtje tulajdonképpen képes egymással beszélgetni, képes üzeneteket átadni – venni. Képes arra is, hogy tárolja, elraktározza a külvilági és az ember belvilágából származó információkat, de az embernél a hypocampus is működik, tehát értelemmel társítja. S amit elmondtam a bevezetőmben, hogy a Wikipédia elraktározza és lehetővé teszi mindenki számára a szabad hozzáférést, de érzelmeket nem társít, és nem raktároz el. Ebben különbözik a kettő. Az egyik, az egyéneknek a memória-eltárolása – ez az emberi agy; a másik pedig a Wikipédia, az emberiségnek a közös memória-tárolója.

Újra beindult a Mindentudás Egyeteme, amit Ön a gyerekének tekinthet. Erről régebben már beszélgettünk.

A Mindentudás Egyeteme Magyarországon hatalmas siker volt, ellentétben a franciával, amely nem multimédiavállalkozás volt. A mi sikerünk titka az, hogy nem csak televíziós csatornákon lett leadva, és az interneten, interaktív módon lehetett hozzáférni, vitatkozni, és válaszokat kaptak a részvevők, hanem a napilapokban, a hetilapokban, a folyóiratokban és könyvek formájában is megjelent, sőt a Metro napilap is minden alkalommal beszámolt az elhangzottakról.

Amely most már METROPOL…

Vizy E. Szilveszter előadást tart

Igen, METROPOL. A lényeg az, hogy egy nonprofit vállalkozás volt. A DVD-t ingyen adtuk. Mai napig a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat 38 országos szervezetén keresztül a helyi kábeltelevíziók adják a Mindentudás Egyeteme korábbi előadásait. Tíz szemeszterünk volt, százötvenhét előadással, amely előadás-sorozatban a magyar tudomány képviselői és néhányan a külföldi tudósok közül, a legkiválóbbak, közérthető nyelven, mindenki számára érthetően mondták el a világ csodáit, a természet-, a társadalomtudomány legújabb eredményeit. Ez volt a titka.

S egyet bizonyított még: nem igaz, hogy a magyar ember a Való Világot, vagy nem tudom milyen műsorokat néz, a szappanoperákban mélyed el. Az, hogy hihetetlen érdeklődés volt kisgyerekkortól a legidősebb korig, azt jelentette, hogy igenis van érdeklődés az iránt, amit a modern ember már nem is tud fölfogni a tudomány exponenciális gyors fejlődése következtében. Az, hogy a huszadik században, ma itt is elmondtam, hogy az első tűzgyújtás után, tehát a tűz ellopása után, a második tűzgyújtás az atomenergia felszabadítása, melyben a magyarság, a magyar tudomány nagyon sokat adott a világnak. A harmadik tűzgyújtás, az információs forradalom, amelynek eszköze, egyik terméke a Wikipédia.

Amikor a World Science Forumot szervezte, már akkor is nyaggattam azzal kapcsolatban, hogy kevés a Nobel-díjas. Hát most még kevesebb. Hogy lehet, hogy egyszerűen nem tudjuk elérni, hogy Magyarországra jöjjenek? A másik, ami számomra megdöbbentő, hogy a magyar Nobel-díjasok videóüzenetben sem köszöntik a résztvevőket.

Nem értek egyet Önnel, kedves barátom, ezt elraktározhatja, mert a Magyar Tudományos Akadémiának én voltam még az elnöke, amikor megválasztottunk külföldi tagokat. Nyolc Nobel-díjast választottunk, s ők mind idejöttek Magyarországra, és előadást tartottak, mert székfoglalót kellett tartaniuk.

De magán a Fórumon nem lesznek

Nem, mert a Fórum nem csak a tudósok fóruma, és itt a nagy a tévedése bizonyos embereknek és Önnek. A CNN nagyon jól fogta ezt fel. Azt mondta, találkozási pontja – gondolat-pályaudvara a tudósoknak, az egyszerű embernek, a művészet és egyéb területek képviselőinek és a döntéshozóknak. Azoknak a nagy multi-vezetőknek, akik gazdaságilag globálisan befolyásolják a világ folyását. Ezeknek a találkozópontja. A résztvevőknek csak egyötöde-hatoda az, akik a tudós társadalmat, a gondolkodókat jelenítik meg. Tudniillik nem a tudomány képviselői akarják megbeszélni egymással, hogy mi a helyzet.

A lényeg, hogy a tudomány nagyon gyors, exponenciális fejlődése létrehozott olyan eszközöket, amiket használni kell. Amelyet aztán Hitler, Sztálin és most hadd ne mondjam, kik föl tudtak használni etikátlanul. Ma elhangzott Ludassy Mária előadásában, hogy Socrates úgy hitte, hogy a tudás és az erény összejönnek. Az enciklopédia nem születik parancsszóra. A lényege, hogy minden politikai hatalomtól független legyen – ezt hangsúlyozta a professzor asszony. Ezt tudja nyújtani igazából a World Science Forum.

Print Friendly, PDF & Email

HozzászólásokArchívum

Hozzászólások

DISQUS