Gödöllő, az élhető város • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Gödöllő, az élhető város

A Királyi kastély

A MÚOSZ Életmód Szakosztályának vezetőjével, Szalontai Éva aranytollas újságíróval együtt mintegy félszáz újságíró tett eleget Gémesi György polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Nemzeti Sportszövetség elnöke, valamint az Európai Régiók Bizottsága tagja meghívásának és Gödöllőre látogatott a Zöld Híd Kft. autóbuszával. Kísérőnk, Zsókáné Mihala Éva volt. Először a gödöllői vasútállomás tavaly felújított, ICOMOS-díjas Királyi Várójába. Gaálné Merva Mária igazgató asszony mutatta be a váró-múzeumot. Megtudtuk, hogy a XIX. században készült épület a II. világháborúban lebombázott nyilvános váró szerepét vette át a világégés után, s az elmúlt évtizedekben régi fénye lassan megkopott. A tavalyi EU- elnökségünk tiszteletére eredeti szépségébe állították vissza. Az állomásról a Batthyány Lajos utcai Damjanich Iskolába mentünk, ahol Szűcs Józsefné igazgató asszony mutatta be birodalmát. Iskolájában heti öt testnevelési óra van, a negyedikesek választhatnak az angol és a német nyelv tanulása között. Nem csak rajzolnak, de a kézműves foglalkozásokon is részt vesznek és otthon vannak a számítástechnikában. Jókora színháztermükben épp egy érdekes drámapedagógiai foglalkozás közepébe csöppentünk.

Utunk következő helyszíne a Pest megyei Építészeti Nívódíjjal kitüntetett Zöld Óvoda volt, ahol Tiborczné Garai Katalin igazgató asszony várt bennünket. Most csak a nagycsoport kötelező, s a szűk óvodakapacitás miatt az iskolába kerülők helyére tudnak új gyerekeket felvenni. A következő helyszín a nemzetkőileg ismertté vált Művészetek Háza volt., s amely a féléves magyar EU elnökség médiaközpontja volt. Az EU elnökség alatt egy fél tucat alkalommal felkerestem a helyszínt. Módom volt sok külföldi újságíróval találkozni, egy kedves idős angol újságíró még egy félévig küldött EU anyagokat részemre. Egy dán újságírónő, mikor megkérdeztem kiket ismer Magyarországról, Puskást Horthyt és Orbánt válaszolta. Módom volt kérdést intézni jónéhány EU biztoshoz és magyar miniszterekhez, államtitkárokhoz. Felejthetetlen élményem volt, mikor az amerikai igazságügyminiszter sajtótájékoztatója egy órát késett, a vezető európai újságírók a sajtótájékoztató helyén a laptopjukon gulyást ettek, hogy le ne késék a kezdést. A lovardában egy miniszteri tanácskozáson még vécére sem engedték ki az újságírókat. Kovács Balázs igazgató mutatta be az intézményt és a város idei rendezvényeiről is beszélt. Elmondta még, hogy jól jött nekik a tavalyi felkérés, mert sokan megismerték őket, s azóta is több konferenciának adhatnak helyet. Színháztermükben is egymást követik a nívós előadások, épp a Gödöllőn lakó Pécsi Ildikó színművésznő esti fellépésére készültek.

Gémesi György polgármester a Barokk Színházban várt minket, sajtótájékoztatóját is ott tartotta. Pont egy héttel előtte voltam nála az önkormányzat épületében Papanek Gábor professzorral egy szeptemberi konferencián tartandó előadását beszéltük meg vele. A színházban először egy nagyon szép filmet láttunk a városról, majd a polgármester elmondta, hogy, hogy a városhoz tartozó 62 négyzetkilométeres területen 33 ezer lakos él. Ez az 1990-es lakosságszámhoz képest nem nagy emelkedés, viszont a szolgáltatások így lépést tudtak tartani az igényekkel, ami viszont Budapest környékén, sok helyen nem sikerült. Gödöllőhöz, mint regionális, majd a közeljövőben, mint járási központhoz mintegy 200 ezer ember tartozik majd. A városban letelepedett iparnak is köszönhető, hogy a munkanélküliség csupán 6 százalék. Az ipar és a kereskedelem persze nagyban hozzájárul a város fejlődéséhez, működtetéséhez az iparűzési adóval.

A polgármester büszke arra, hogy Gödöllőn minden iskolában naponta van testnevelési óra, mert „a morális, szellemi fejlődés feltétele a fizikai fejlődés”. Kulturális területen folyamatosan változatos rendezvényekkel „mozgatják” meg a várost, de egyes rendezvényeik országos, sőt nemzetközi érdeklődést is keltenek.

Gémesi György elmondta: nagy bánata, hogy a Gödöllőn talált remek gyógyvízre még nem tudtak uszodát építeni.

Kérdésemre, hogy mi a véleménye a Vívó Szövetségben létrejött problémás helyzetről, azt felelte, hogy az Olimpia után válaszol.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS