Barack Obama másodszor • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Barack Obama másodszor

Barack Obama amerikai elnök 2013 január 21-én második négyéves elnöki ciklusát kezdte meg a Fehér Házban. 2012 november 6-án legyőzte kihívóját, a republikánus jelölt Mitt Romneyt.  Az amerikai elnökválasztás finisét Budapesten a Corinthia Hotelben élhettem át az Amerikai Kereskedelmi Kamara által (AmCham) meghívott 1200 vendég egyikeként, akiknek zömét itt élő amerikai egyetemisták és üzletemberek alkották.

Megérkezésemkor a szállodában egy elektromos kapun végzett vizsgálaton estem át, majd a regisztrációnál megkérdezték, hogy Obama vagy Romney kitűzőt választok, mindkettőt nem lehet – közölték, kitűzni nem kötelező. Bulletint kaptam az amerikai elnökválasztás menetéről, az elektori rendszerről és a technikai hátteréről és eredeti kampány relikviákat. Az asztalokon amerikai szendvicsek, mindenféle italok és nemzeti színű muffinok (sütemények) sorakoztak.

Mivel a szálloda minden helységét lefoglalták, mindenütt plazmatévék voltak, előttük székek.

Aki whiskyt ivott a bárpultnál, kapott egy bont, amelyért a Black Jack kártyaasztalnál zsetont kérhetett. Voltak különféle virtuális játékok, nekem legjobban a bowling sikerült.  Igaziban még soha nem sikerült ennyi tízest dobnom.  Kipróbáltam még a pingpongot és a táncot. Azt kellett utánozni, amit egy képernyőn láttam, ha sikerült egy pont járt. Párban csináltam egy csinos hostess hölggyel, aki 27:1-re győzött ellenem.

Este nyolckor Havas István, az AmcHam elnöke a bálteremben köszöntötte a vendégeket. Többek között a következőket mondta: ezen az éjszakán dől el, hogy ki lesz az új amerikai elnök. Hozzátette, az eredmény meg fogja határozni az Egyesült Államok politikáját a következő négy évben és ez hatással lesz az egész világra. Ezután felkérte Navracsics Tibor miniszterelnök helyettest és Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövetet beszédeik megtartására.

A magyar miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: legfőbb érdekünk, hogy az Egyesült Államoknak jó elnöke legyen, egy jó stratégiai szövetséges, aki képes segíteni nekünk és együtt tud működni velünk.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis a következőket mondta: „Akárki is nyerje meg az amerikai elnökválasztást, a két ország közötti barátság és a kapcsolatok ereje nem fog változni. Akármi is lesz a végeredmény, ezt mindenki békességben és tiszteletben fogja tartani és a győztes nemcsak azokat fogja képviselni, akik rá szavaztak, tisztában vannak azzal a felelősségükkel, hogy ellenfeleik jogait is meg kell védeniük”.

.

Havas Istvántól a következőt kérdeztem:

Hogyan értékeli azt a tényt, hogy csak az AmCham ünnepli így az elnökválasztást?

Nézze, ez a világ legjelentősebb elnökválasztása, más országok elnökválasztása nem befolyásolja ennyire a világpolitikát.

Az AmCham Magyarország legjelentősebb kamarája.

Ezt ön mondta. Ez már hagyomány.

.

A Tv  és napilapok után Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is készséggel válaszolt lapunk kérdéseire.

Jó lenne, ha nálunk is így együtt ünnepelnék a választást a pártok?

Mindenképpen csodálatos, ahogy a demokraták és a republikánusok együtt ünneplik az elnökválasztást. Feltétlenül jó lenne, ha ez egyszer nálunk is bekövetkezne. Ha megnézzük, a magyarok külföldön már békésen együtt figyelik a választást. Kérdés az, hogy az eredményt mennyire békésen fogadják.

Van mit tanulnunk az amerikaiaktól a választás lebonyolítását illetően?

Amit feltétlenül át kell vennünk tőlük, a média hatékonyabb felhasználását. Itt elsősorban az internetre gondolok. Megmutatták, hogy az internet nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően sokkal sokszínűbb, sokrétűbb kifinomultabb politikai kampányok folytathatók a célcsoportok megszólításáért. Ezeket Magyarországon is célszerű lesz használni.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS