„Legyünk jók öt napig!” - Hatodszor is Ördögkatlan • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

„Legyünk jók öt napig!” – Hatodszor is Ördögkatlan

A már hagyományos Quimby nyitó és Kiscsillag zárókoncert mellett idén igazi kuriózumokkal találkozhatnak az Ördögkatlan fesztivál látogatói. Nagy visszatérések, sosem látott felállások, és lemezbemutatók és különleges előadók szerepelnek a 6. Ördögkatlan zenei palettáján. A teljesség igyéne nélkül következzen egy kis kedvcsináló a július 30. és augusztus 4. közt zajló összművészeti fesztiválról.

Alexander Balanescu és Ada Milea: The Island
Két nagyszerű zenész és előadó találkozik nálunk, Balanescu Londonból, Ada Milea Romániából érkezik, hogy eljátsszák nekünk a szürrealista román költő, Gellu Naum szövegeire írt sajátos Robinson Crusoe-dalokat.

Európa Kiadó
Menyhárt Jenőék kultikus underground rockzenekara 20 év után új lemezzel érkezik, először az Ördögkatlan színpadára.

Mozart: Requiem
A fesztivál honlapjának leírása magáért beszél:
„Sokéves álmunk válik valóra ezen az estén: heverünk a fűben, és Mozartot hallgatjuk. Mögöttünk a jugoszláv háború áldozatainak is emléket állító, gyönyörű kápolna, előttünk a színpad, rajta nagyzenekar, kórus, operaénekesek, és természetesen a karmester, aki velünk együtt láthatja, szemben, nem is oly messze, az ott már Horvátország. De mi leginkább felfelé bámulunk, mert felettünk a csillagos ég, a végtelen. Isteni zene szól, rész vagyunk és egész vagyunk.”

Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint
Az angyali hangú Harcsa Veronika már számos formációban, quartetben, szólóban, zenekarral állt már színpadra, a katlanban most Gyémánt Bálint jazz gitáros lesz a kísérete, akivel a Bin Jip zenekarban már zenéltek együtt.

Takáts Eszter: Hét remény, szeretet
Eszti tavaly Müller Péter Sziámival volt hallható Nagyharsányban, most pedig új szólólemezét mutatja be a nagyérdeműnek.

Rájátszás – Költészet popritmusban
A Katlanban Erdős Virág, Háy János, Grecsó Krisztián, Beck Zoli, Kollár-Klemencz László, Sárközy Zoltán, valamint Szűcs Krisztián, Szálinger Balázs és Beck Laci írják újra és játsszák el egymás műveit. (forrás: www.ordogkatlan.hu)

A zene mellett a fesztivál másik fő vonulata a színház, ami szintén tartogat csemegéket a már megszokott előadások mellett. A 6. Ördögkatlan fesztivál, hagyományaihoz híven, ismét színes színházi programsorozatot állított ki a fesztivál idejére. A már-már megszokott előadások mellett néhány csemegét is bemutatnak a színházra fogékony közönség számára.

Természetesen lesz a Bérczes László által rendezett Mulatság, amely jubilál a háromszázadik előadásával. Ebben az évben Pintér Béláék a Parasztoperát hozzák le a Nagyharsányi tornaterembe, de újra képviselteti magát a kaposvári Csiky Gergely Színház is. Az előadások sokszínűségét jelzi, hogy mind kőszínházi, mind független produkciók közül válogathatunk. A kőszínházi szférából a Debreceni Csokonai Színház A fodrásznő című darabja, amely 2010-ben a POSZT legjobb előadása lett, vagy a Szabadkai Népszínház Tapasztalt asszony című előadása emelhető ki, de a Pécsi Bóbita Bábszínház is leköltözik több előadással.

Új darabbal érkezik a fiatal társulat a K2 színház, jön a Vidor fesztivál díjas, Kicsi Nyuszi Hopp Hopp, Pelsőczy Réka rendezésében, egész hétre leköltözik a Momentán társulat, akik még improvizációs workshopot is tartanak a játszani vágyóknak. A tavalyi sikeren felbuzdulva lesz Faluturisták, ezt a formációt a Zsolnay negyedből jól ismerhetjük, de a cirkusz is betette a lábát a katlanba, idén a WATTA Cirkusz: Mesélj! előadása lesz látható.

A legnagyobb színházi csemegéket két előadás képezi, A nagy füzet Horváth Csaba rendezésében és a Jel színház Woyzeck-je. Előbbi az évad egyik legizgalmasabb új előadása, utóbbi pedig egy számos díjjal rendelkező, méltán híres értelmezés, mely már bejárta a világot és most itt az Ördögkatlan fesztiválon nézheti meg a nagyérdemű.

Részletes információ: www.ordogkatlan.hu


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS