Pécsett vendégszerepelt a Moszkvai Patriarchátus kórusa • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Pécsett vendégszerepelt a Moszkvai Patriarchátus kórusa

Az együttest 1983-ban alapította Anatolij Grindenko teológus, zenetudós. A 13 főt számláló kórus énekesei a szovjet rezsim utáni években megnyitották az utat az ortodox egyházi zene újrafelfedezéséhez. Céljuk az ősi hangzásvilág autentikus visszahozatala és bemutatása. Az Opus 111 nevű francia kiadó eddig 13 CD-jüket jelentette meg, melyből 9 világpremiernek számít. A kiadványok megkapták a „DIAPASON” című nemzetközi kritikai folyóirat legmagasabb elismeréseit.

Bejárták Európa nagy részét, felléptek koncerttermekben, fesztiválokon, templomokban, és hosszú amerikai turnéik is voltak már, melyek során a Lincoln Centerben is koncerteztek. Az együttes rendkívül sokoldalú és változatos műsort kínál a hallgatóság legkülönbözőbb rétegeinek. Repertoárjukban a 16–19. század közötti időszak tradicionális énekei mellett szerepelnek népdalok és újabb keletű egyházi darabok is, mint például Csajkovszkij, Rachmaninov, Gretchaninov, Sviridov, Martinov és Pelecis művei.

Fotó: Jennifer Taylor, The New York Times

Fotó: Jennifer Taylor, The New York Times

 

 

 

 

 

 

 

 

A pécsi Kodály Központban december 20-án tartott koncertjük első részében egyházi és karácsonyi témájú művekből hallhatott válogatást a közönség, 500 évet átívelő időszak szerzőinek munkáiból. Három mű előadásakor a kórus egy-egy tagja szólóénekesnek lépett elő: Petr Morozov (bariton), valamint Oleg Kovalev (basszus). A koncert második részében karácsonyi dalokat és régi orosz népdalokat adott elő a kórus, a tőle megszokott professzionális módon. A közönség háromszor tapsolta vissza az énekeseket, akik vidám ráadás-számokkal hálálták meg a közönség tetszését.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS