Átadták Baranya második könyvtárbuszát • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Átadták Baranya második könyvtárbuszát

2014. áprilisától egy újabb könyvtárbusz biztosítja a könyvtári ellátást Baranya megye 28 településén. Az Európai Uniós (TIOP) támogatás segítségével, a Tornádó International Kft. által egyedi igények alapján legyártott könyvtárbusz segítségével a Csorba Győző Könyvtár a legkorszerűbb mozgókönyvtári ellátást tudja nyújtani a megye legkisebb falvaiban élők számára.

Megérkezett az új könyvárbusz

Megérkezett az új könyvárbusz

A Csorba Győző Könyvtár egyik kiemelt feladata az ismeretekre és az egyetemes tudásra nyíló „helyi kapu” szerepének betöltése. Közgyűjteményi feladatainak teljes körű végzésével részt vesz a mindenkori kultúra közvetítésében, az egyén élethosszig tartó tanulásának, Baranya megye és Pécs kulturális fejlődésének támogatásában. E célok megvalósítását segíti elő az új könyvtárbusz elindítása is.

A könyvtárbusz belseje

A könyvtárbusz belseje

A március 27-én, a pécsi Tudásközpont épülete előtt átadott új könyvtárbusz előre meghatározott menetrend szerint látogat el a megye 28 kistelepülésére, ahol helyszínenként kéthetente 1,5-1,5 órát tartózkodik. A közel 11000 ember könyvtári ellátását biztosító mozgókönyvtár segítségével a beiratkozott olvasók hozzáférhetnek a busz polcain elhelyezett könyvekhez, újságokhoz, folyóiratokhoz, valamint műholdas kapcsolat segítségével a Tudásközpontban megtalálható egymillió dokumentumhoz is, melyeket kérésre a megállóhelyekre szállít a jármű.

 

Kitekintés

Az avatáskor dákok lufikat engedtek a magasba a szolgáltatásba bevont kistelepülések neveivel

Az avatáskor dákok lufikat engedtek a magasba a szolgáltatásba bevont kistelepülések neveivel

A világ első mozgókönyvtára 1905-ben indult útjára az Egyesült Államokban. Egy kétlovas szekéren 2560 kötetet helyeztek el, a szekeret a könyvtáros hajtotta, megállt a környéken lakó farmerek házánál, és térítés nélkül kölcsönzött nekik az állományból. Magyarországon az első mozgókönyvtár Budapesten indult el. 1945-ben a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár indította útnak a első két villamoskönyvtárat. A fővárosban 1973-ban állt szolgálatba az első könyvtárbusz, majd ezt követte 1974-ben az első vidéki mozgókönyvtár Pécsett. A következő években számos új buszt avattak még Budapesten, Kaposváron, Székesfehérváron, Érden, Győrben és Cegléden. Az 1970-es évek fellendülését követően bő három évtizeden át nem készültek ilyen speciális járművek. A szolgáltatás 2010-ben éledt újjá, amikor Pécsett, illetve Baranyában útjára indult a Csorba Győző Könyvtár könyvtárbusza. A sorban a március 27-én átadott „Könyvtárbusz No2.” következik, majd a közeljövőben Nyíregyházán kerül átadásra a harmadik ilyen típusú könyvtári szolgáltatás.

 

Kapcsolódó írásunk: Minden második héten megérkezik a könyvtár


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS