Húsvéti bélyeg – 2014 • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Húsvéti bélyeg – 2014

Husvet_2014A Magyar Posta a kereszténység legnagyobb ünnepe, Húsvét alkalmából 115 Ft névértékű általános forgalmi bélyeget bocsátott ki, amelyen Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész Felismerés című alkotása látható. A bélyegkép a kenyértörésben felismert Megváltót és két tanítványát ábrázolja, akikkel a Feltámadott egy Emmausz nevű faluba vezető úton találkozott. Személyükről Lukács evangélista tesz említést a Bibliában, de csak egyiküket, Kleofást nevezi meg. A bélyeg kivitelezése ofszet- és arany fólianyomtatás kombinációjával a Pénzjegynyomdában készült Hajdú József művészfotója és Domé Eszter grafikusművész tervei alapján.

A Magyar Posta a forgalmi bélyeg mellett tizenöt bélyegképet tartalmazó bélyegíven mutatja be Jézus szenvedéstörténetét és feltámadását. A bélyegív Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművésznő, Fertőd Szent Kereszt templomában található Keresztút című festményeinek reprodukálásával készült ofszet- és fólianyomtatás kombinációjával. A festmények központi alakja a keresztutat végigjáró és szenvedő Jézus, mellette a halálos ítéletet meghozó Poncius Pilátus és egy zsidó főpap (I.), a kivégzést végrehajtó katonák (III., X., XI.), Jézus szent Anyja Mária (IV., XIII.), Cirenei Simon (V.), Veronika (VI.), a holttestet kikérő Arimateai József (XIV.) valamint Mária Magdolna, Mária, Jakab anyja és Szalóme (XV.) alakja ismerhető fel.

A bélyegképeken bemutatott festmények témája címletsorrendben:
Husvet_2014_kisivI. Pilátus halálra ítéli Jézust
II. Jézus vállára veszi a keresztet
III. Jézus először esik el a kereszttel
Húsvét 2014 FDC csomag
IV. Jézus szent Anyjával találkozik
V. Cirenei Simon segít Jézusnak a keresztet hordozni
VI. Veronika kendőt nyújt Jézusnak
VII. Jézus másodszor esik el a kereszttel
VIII. Jézus vigasztalja a siránkozó asszonyokat
IX. Jézus harmadszor esik el a kereszt súlya alatt
X. Jézust megfosztják ruháitólXI. Jézust a keresztre szegezik
XII. Jézus meghal a kereszten
XIII. Jézus testét leveszik a keresztről és fájdalmas anyja ölébe fektetik
XIV. Jézus holttestét sírba teszik
XV. Az angyal hírül adja Jézus feltámadását

A Húsvét 2014 forgalmi bélyegív megvásárolható exkluzív bélyegszettként is. A kiadvány címoldalát aranyfóliával díszített, kereszt formájú kivágás teszi egyedivé. A borítón Pilinszky János: Harmadnapon c. versének részlete, a belső oldalon – a bélyegív alatti felületen – az egyes festmények tematikájához kapcsolódó bibliai idézetek, a hátoldalon pedig magyar és angol nyelvű tájékoztató szöveg olvasható.

Az újdonságok március 28-tól vásárolhatóak meg a nagyobb postákon valamint a Filapostán, de megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

A húsvéti bélyegbemutatón köszöntőt mondott Erdő Péter bíboros Budapesten, a Magyar Katolikus Püspöki Kar zsúfolt dísztermében (Frigyesi Ágnes felvételei)

A húsvéti bélyegbemutatón köszöntőt mondott Erdő Péter bíboros Budapesten, a Magyar Katolikus Püspöki Kar zsúfolt dísztermében (Frigyesi Ágnes felvételei)

(Forrás: www.posta.hu)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS