Chagall-kiállítás nyílik Pécsen áprilisban • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Chagall-kiállítás nyílik Pécsen áprilisban

Ebben az esztendőben is érdemes lesz Pécsre látogatni – a gazdag városi programkínálathoz a Janus Pannonius Múzeum is hozzájárul érdekes, izgalmas időszaki kiállításaival.

 

I. Országos kisplasztikai quadriennale
2015. február 28 – 2015. május 3.; JPM Modern Magyar Képtár, Pécs, Papnövelde u. 5.
1967-ben rendezték meg Pécsett az első Országos Kisplasztikai Biennálét, majd egy évvel később az Országos Kerámia Biennálét. Ezt követően mindkét eseménysor megért 20-20 további folytatást, számos állandó részvevővel, majd az utóbbi időszakban sok fiatal alkotó is csatlakozott a kiállítókhoz. Az esemény főszervezője, Sárkány József művészettörténész, főmuzeológus, a JPM Művészettörténeti Osztályának vezetője azonban úgy döntött, hogy ezentúl négyévente lesz Pécsett országos kisplasztikai kiállítás. Ekkora intervallum (4 év) ugyanis szükséges ahhoz, hogy elkészüljön annyi műalkotás, amelyből ki lehet válogatni egy rangos kiállításra való keresztmetszetet. A tárlat február 28-án, szombaton 11 órakor nyílik meg a Modern Magyar Képtárban, megnyitó beszédet dr. Fabényi Julia művészettörténész, a JPM korábbi igazgatója tart. A 2014 decemberében közzétett felhívásra 260 alkotó jelentkezett mintegy 600 szoborral, a kiállított művekről – akárcsak a díjakról – szakmai zsűri döntött. A tárlaton 85 művész 135 alkotását csodálhatja meg majd a nagyérdemű.

 

Chagall: Maternity with Centaur (1957) színes litográfia

Chagall: Maternity with Centaur (1957) színes litográfia

Álom ihlette művészet – Chagall remekművei Pécsett
2015. április 24 – 2015. október 31.; Martyn Múzeum, Pécs, Káptalan u. 4.
A XX. század egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb világhírű képzőművésze Marc Chagall (1887-1985). Gyermekkori, fiatalkori emlékképeiből meseszerű fantáziavilágot hozott létre, nem a látható valóság realisztikus ábrázolására törekedett. A művein szereplő emberek, állatok, tárgyak különös szimbolikus értelemmel bírnak, álomszerűek, egyben álmodozásra késztetnek. A Pécsett áprilisban megnyíló tárlat 40 bibliai témájú litográfiát, Homérosz Odüsszeia című művéhez kapcsolódó 43 litográfiát, valamint a Párizsi Opera mennyezetének megújítására (1964) készült tervrajzokat, vázlatokat (15 litográfia) láthatunk, emellett 12 litográfiát, amelyek a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának ablakillusztrációt ábrázolják.

 

Gianfranco Zappettini kiállítása
2015. május 15 – 2015. június 21.; JPM Múzeum Galéria, Pécs, Káptalan u. 4.
Az olasz Gianfranco Zappettini (1939-) az 1960-as években egy olyan irányzat – az európai analitikus festészet – meghatározó alakjává vált, amely az alkotáshoz igen változatos anyagokat használ fel (pl. beton, téglapor, nejlon, műanyagháló stb.). Számos díj birtokosa, Olaszország mellett többek között Londonban, Párizsban, Amszterdamban vagy Madridban is nyílt már meg kiállítása.  Gazdag, jelentős életműve jól kapcsolható Victor Vasarely op-art művészetéhez.

 

Vasarely nyomában – Yvaral
2015. május 22 – 2015. szeptember 20.
JPM Vasarely Múzeum, Pécs, Káptalan u. 3. és JPM Modern Magyar Képtár, Pécs, Papnövelde u. 5.
Yvaral (1934–2002) – aki Jean-Pierre Vasarhelyi néven született – Victor Vasarely (1906-1997) fia. A családi kötődésen túl Yvaral édesapja nyomdokaiba lépett, az általa megkezdett művészi utat folytatta. Illuzionisztikus, konstruktív festményeihez még szemfényvesztőbb, látványosabb eszközöket használt. Többek között ő tervezte a Renault híres emblémáját is. A májusban nyíló kiállításban Yvaral-festményeket, grafikákat csodálhat meg a nagyérdemű.

 

Sopianae – Baranya római kori leletei – állandó régészeti kiállítás
2015 májusától; Pécs, Káptalan u. 4.
A pécsi Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztálya országos jelentőségű, sőt világhírű leletegyüttessel rendelkezik, de Pécs és Baranya megye római kori leleteit bemutató állandó kiállítással nem rendelkezvén sajnos a nagyközönség előtt eddig rejtve maradtak ezek az értékek. Pécs MJV és közvetett módon a Janus Pannonius Múzeum – a Pécsi Városfejlesztési Zrt. közreműködésével – 5+10 millió forint pályázati támogatásban részesült a cél megvalósítása érdekében. Így 2015 májusától megnyílik a Sopianae – Baranya római kori leletei című állandó régészeti kiállítás első szakasza a Káptalan u. 4. szám alatt, ezáltal a „Múzeum utca” újabb attrakcióval bővül. Ennek eredménye minden bizonnyal a látogatók számának további emelkedése lesz. A teljes projekt a tervek szerint 2015 végéig valósul meg. Az elnyert támogatásból nemcsak a helyszín installálása, a szükséges kiállítási anyag – így a Cella Septichora makett – restaurálása történik meg, hanem Sopianae-t bemutató élethű, interaktív 3D animáció is készül.

 

Nádor Judit kiállítása
2015. július 3 – 2015. szeptember 20.; JPM Múzeum Galéria, Pécs, Káptalan u. 4.
Július 3-án nyílik meg a Nádor Judit keramikusművész életművét bemutató kiállítás a Múzeum Galériában. Nádor Judit a ’60-as években induló iparművész nemzedék kiemelkedő képviselője, akinek jelentős szerepe volt a Zsolnay-gyár művészi arculatának megújításában. Főként eozin technikával készült, stilizált állatalakjai máig népszerűek a gyűjtők körében.

 

Kiállítás Gyarmathy Tihamér tiszteletére
2015. október 2 – 2015. december 31.; JPM Múzeum Galéria, Pécs, Káptalan u. 4. és JPM Modern Magyar Képtár, Pécs, Papnövelde u. 5.
A Pécsett született, Kossuth-díjas festőművész 2015-ben lenne száz éves. A Janus Pannonius Múzeum több mint 140 alkotást őriz Gyarmathy Tihamértől, így az életpályája előtt tisztelgő tárlat szervezőinek volt miből válogatniuk. A kiállításon a JPM által őrzött műtárgyak mellett a Magyar Nemzeti Galéria, a Szombathelyi Képtár és több magángyűjtő kollekciójából származó alkotásokat is megtekinthetünk. A két tematikus részre osztott tárlaton Gyarmathy grafikai műveit a Múzeum Galériában, a festményeket pedig a Modern Magyar Képtárban vehetjük szemügyre.

(Forrás: Janus Pannonius Múzeum)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS