Alberto Bottari de Castello: A Szentszék és Magyarország diplomáciai kapcsolatai Szent Istvánig nyúlnak vissza • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Alberto Bottari de Castello: A Szentszék és Magyarország diplomáciai kapcsolatai Szent Istvánig nyúlnak vissza

1990. február 9-én éppen ugyanezek között a falak között írták alá a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről szóló dokumentumot – emlékeztetett Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára a Fejezetek Magyarország és a Szentszék diplomáciai kapcsolatainak történetéből című konferenciát megnyitva az Országgyűlés Felsőházi termében 2015 április 14-én.

Paul Richard Gallagher szentszéki államtitkár, Erdő Péter bíboros, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius (balról jobbra)

Paul Richard Gallagher szentszéki államtitkár, Erdő Péter bíboros, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius (balról jobbra)

A helyreállítás szó azért is helytálló az államtitkár szerint, mivel a két diktatúra évtizedei után Magyarország újra a zsidó-keresztény hagyomány azon alapjaira kezdte építeni jövőjét, amelyeket a Szentszék is képvisel. A szabad és demokratikus társadalmi rend létrejött, de „sokszor érezzük, hogy a lelki helyreállítás folyamata még tart” – fogalmazott Mikola István, rávilágítva, hogy mindebben fontos tényező az egyház.

A diplomáciai kapcsolatok ezer évre, Szent Istvánig nyúlnak vissza – mutatott rá köszöntőjében Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius a Magyarországi Apostoli Nunciatúra, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Miniszterelnökség által rendezett eseményen, mely a nuncius szerint a két állam közti egyetértés megerősítése.

Bottari de Castello örömét fejezte ki, hogy Szent István nevelője, Szent Gellért szülőföldjéhez hasonló helyről származva e nemes országban szolgálhat.

Az őszinte keresztény hit terjedése és a keresztény intézmények kialakulása megteremtette a lehetőséget arra, hogy a magyar nép békés gazdasági tevékenységből éljen és jó viszonyt alakítson ki a szomszéd népekkel – fogalmazott Erdő Péter bíboros köszöntőbeszédében. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke felidézte, hogy a pápák és küldötteik – a régebbi időkben legátusaik – miként segítették hazánkat. Kiemelte Kapisztrán Szent János szerepét a keresztes hadjáratok idején, valamint Boldog XI. Ince pápa szerepét a százötven éves törtök hódoltság utáni felszabadításban.

A bíboros méltatta Angelo Rotta apostoli nuncius és Gennaro Verolino nunciusi titkár tevékenységét a második világháború idején (személyükkel a konferencia külön is foglalkozott), majd elmondta, milyen fájdalmas volt, hogy a Szentszék és Magyarország között mintegy negyvenöt évig szüneteltek a kapcsolatok. Ezek huszonöt évvel ezelőtti helyreállítása jelképes értékű volt – tette hozzá –, mert jelezte: Magyarország visszatalálását a nyugati népek nagy családjába.

A főpásztor emlékeztetett arra, hogy 2016-ban hazánk kivételes évfordulót ünnepel: ezerhétszáz évvel ezelőtt itt, Pannóniában született Tours-i Szent Márton püspök. Erdő Péter megerősítette, hogy a jubileumi évre bizalommal és reménységgel várjuk Ferenc pápát.

(Forrás: Magyar Kurír)

 

Erdő Péter bíboros bemutatott Alberto Bottari de Castello nunciusnak, megemlítve, hogy Őszentsége Ferenc pápa részére interjú kérdéseket küldtem a Vatikánba. Továbbá megragadtam az alkalmat, hogy átadjam meghívómat a bíboros atyának május 6-i könyvbemutatómra.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS