Mohácsi Képző- és Iparművészeti Szalon kilencedszer • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Mohácsi Képző- és Iparművészeti Szalon kilencedszer

1994-től kétévenként kerül megrendezésre a Mohácsi Képző- és Iparművészeti Szalon. Életre hívásának az volt az apropója, hogy a város és környéke nagy művészeti hagyományokkal rendelkezik, és magas színvonalon alkotók élnek itt. Ezzel a kiállítási lehetőséggel megszűntek a különböző művészeti ágakban alkotók közötti életkori és alkotásbeli különbségek, s eltűnt az amatőrök és hivatásosok közötti megkülönböztetés is. A hangsúly a bemutatkozás, a megmérettetés lehetőségére tevődött át. A díjazások és a kiemelt önálló kiállítások pedig további alkotásokra ösztönözték, ösztönzik a térség művészeit.

A megelőző nyolc alkalommal 287 alkotótól 568 mű került a látogatók elé. Minden alkalommal sok új jelentkező, közöttük fiatal vagy addig egyáltalán nem ismer tehetség kapott lehetőséget a megmérettetésre, és közülük olykor-olykor többen is a díjazottak közé kerültek. A dr. Kovács Orsolya művészettörténész és a három hivatásos művész: Erdős János, Keményffy Gábor és Nyári Zsolt alkotta zsűri e mostani kiállításra 36 művész 74 művét válogatta be. Közülük nyolc alkotó részesült díjban: a Szalon fődíját Tatai Tibor kapta. Bán Kitti, Bárdos Gábor, Böhm Gergely, Kedves István, Kuti Veronika, Oláh János és Vogl Angéla kapta a zsűri díját.

Ezúttal is több ismert mohácsi művész mutatta be újabb alkotásait. Ezzel is bizonyítva, hogy méltó folytatói a múlt század harmincas éveitől folyamatosan jelenlévő mohácsi művészeti életnek. Bizonyítva azt is, hogy helyük van a mohácsi képzőművészeti életben, és szerepük jelentős a képzőművészeti kultúra terjesztésében.

A zsúfolásig megtelt kiállító teremben Kovácsné Bodor Erika alpolgármester köszöntötte a megjelent művészeket, az érdeklődő rokonokat, barátokat, művészetkedvelőket. Dr. Kovács Orsolya, a zsűri elnöke a kiállított művek sokszínűségét és magas színvonalát emelte ki bevezetőjében. Utalt arra is, hogy Mohács városában a grafikának nagy hagyományai vannak, de a festmények s az iparművészeti alkotások is versenyképesen követelnek helyet maguknak. A változatos technikával (példaként csak: olaj, akvarell, kréta, fafaragás, linómetszet, tusrajz, tempera, tűzzománc stb.) készült művek kitűnően megférnek egymás mellett. Bizonyítva azt, hogy mennyi féle művészi érdeklődés és gyakorlat él Mohácson és térségében. A díjazottak munkáit egyenként is elemezte és méltatta.

Az alpolgármester asszony és Köveskuti Péter adta át az okleveleket. A díjazottak a támogatóktól vehették át jutalmukat. Az idei Junior Art Díjat Kuti Veronika kapta.

Jó volt kézbe venni a Szalon katalógusát, mely mind formájában, mind kivitelezésében eltér az előzőektől. A katalógust – melyben bemutatja a kiállítókat és egy-egy művüket – Tatai Tibor tervezte.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS