Káplár László Jó Ember Díj 2010 – Gulyás Jánosné és Gulyás János • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Káplár László Jó Ember Díj 2010 – Gulyás Jánosné és Gulyás János

Már hét éve, hogy elment Káplár László, az MTI Baranya megyei szerkesztőségvezetője, mégis itt maradt: az emlékére létrehozott alapítvány már ötödik alkalommal adta át a Jó Ember Díjat. Az idei díjátadó ünnepség április 17-én a pécsváradi várban zajlott, ahol az István király szálloda támogatóként adott méltó helyet a rendezvénynek. Káplár László barátai, kollégái, családtagjai emlékeztek az ötvenévesen elhunyt volt MTI-s újságíróra, a kiváló emberre. Az emlékek felidézésében idén közreműködött Belénessy Csaba, az MTI stratégiai alelnöke, aki 1986 és 1996 között szoros kapcsolatban volt Káplár Lászlóval: „Tíz évig laktunk egy autóban, vándorolva helyszínről helyszínre, eseményről eseményre; ő az MTI-t, én pedig a Magyar Rádiót láttam el baranyai anyagokkal. Azóta sokfelé megfordultam, és a mostani helyemen, az MTI stratégiai alelnökeként tudom igazán használni, amit annak idején Káplár Lászlótól láttam-hallottam. Rövidre szabott élete nem tette lehetővé, hogy tudását magasabb szinten használhassa. Káplár László életművét az MTI archívuma őrzi, híradásaiból össze lehet állítani a Dél-Dunántúl, Baranya megye rendszerváltó korszakának és a drávaszögi háborúnak az eseményeit.” Králik Ivánné, a kuratórium tagja ismertette a 2010. évi jelölteket:

Borsós István, Králik Ivánné, L. Csépányi Katalin és Belénessy Csaba

Dr. Bihari Lajos (Pécs) – háziorvos, 76 éves – orvosi teendői ellátása mellett széles körű kulturális tevékenységet végez: várak megmentése, Magyaregregyi Baráti Kör vezetése.

Czeizel Endre (Budapest) – Humanista, szülész-nőgyógyász, genetikus. A magzatvédő vitamin miatt javasolta a jelölő példaképnek.

Csépányi Piroska – ny. nevelőtanár, mentálhigiénés, a pécsi Ifjúságért Egyesület kuratóriumának tagja.

Finta László, Budapest – a budapesti Nyitott Műhely, magánkultúrház fenntartója. Önzetlenül szolgálja és kiszolgálja a kultúrát, baráti légkört teremtve évek óta ezen a helyen, ami nem nőtte ki magát üzleti vállalkozássá, ugyanolyan meghitt, barátságos.

Gulyás házaspár: Gulyás Jánosné Ilona és Gulyás János, Kaposvár – Gulyás Jánosné Ilona saját módszert fejlesztett ki arra, hogy az ének-zenei nevelés miként segítheti elő a sérült személyiség fejlődését, és e zeneterápiával halmozottan sérült gyermekeknél ért el figyelemre méltó eredményeket. Gulyás János több évtizede áll a kultúra szolgálatában – egykor művelődési központ igazgatójaként, jelenleg hajléktalanok és rászorulók önzetlen segítőjeként. A kultúra terjesztésére szentelte-szenteli egész életét, akármilyen közegben is volt és van. Emberségük példával szolgálhat mindenki előtt. A házaspár önzetlenségére csak két példa: a házi könyvtáruk egyharmadát a hajléktalanok könyvtárának adták, a 100 éves zongorájukat pedig a művelődési központnak.

Gulyás Jánosné és Gulyás János

Dr. Jéki László, Budapest – fizikus, posztumusz jelölés. Dr. Jéki László kulturális tevékenysége a tudományos ismeretterjesztés magas fokú művelését jelentette. Nemcsak a tudományokban, hanem a művészetekben is jártas volt, széles ismeretanyagával és sajátos humorával, hatalmas szókincsével mindenki számára fogyaszthatóvá tette a tudományt!

Lakner Lajos, Debrecen – a Déri Múzeum igazgatója. Sikerült elérnie – sok akadály után –, hogy Debrecen nagy kincsét, a Munkácsy-trilógiát az ország több pontján is bemutassák. Április végétől októberig például Pécsett.

Lintényi Levente, Nagyecsed – a mindössze 28 éves fiatalember már sok mindent letett eddig is az asztalra. Mindig önzetlenül cselekszik, fiatalokért és idősekért. Nagyecsedi Vadlovak elnevezéssel saját gyerek focicsapatot hozott létre. Amilyen nagy ember, olyan nagy aranytömböt ér nekünk – írta a jelölő.

Molnár Gyula, Budapest, Újbuda, XI. kerület polgármestere – felkarolja a pályakezdő ifjúságot, támogatja az időseket, a szükségben szenvedőket, a nehéz helyzetben lévőket, az egyedülálló szülőket.

Németh János, Pécs – Németh János színművész, 26 éve a Pécsi Nemzeti Színház művésze, sok éve járja Erdélyt, a Felvidéket ingyen az önálló műsoraival, csak azért, hogy a magyar kultúra eljusson azokhoz is, akik nem tudják megfizetni, de szomjazzák a magyar szót.

Paku M. Zsófia, Szeged – 24 éves. Fiatal kora ellenére már eddig is rengeteget tett Szeged kulturális életének felpezsdítéséért. Megálmodta és létrehozta az ArtStab Kulturális Egyesületet, amelynek jelenleg is az elnöke. Időt, energiát, és anyagiakat nem sajnálva dolgozik azért, hogy a fiataloknak célt adjon, sikerélményekkel gazdagítsa őket.

Dr. Pásztor Zsuzsa, Budapest – a Zeneakadémia tanára, a Kovács-módszer kifejlesztéséért, a zenei munkaképesség-gondozás területén elért eredményeiért, valamint emberségéért kapta a jelölést.

Tárkányi Béla átadja a díjat a Gulyás házaspárnak

Polgár László és Polgár Klára, a Polgár sakkozó-lányok édesapja és édesanyja.

Temesi Lajosné Fésüs Éva meseíró, Kaposvár – 1981-ig, nyugdíjazásáig gépíróként dolgozott. 1958-tól 20 éven át a Magyar Rádió állandó külső munkatársaként tevékenykedett: meseíróként 350 műsorban, 28 mesehangjátékban működött közre. 1973-ban A palacsintás király mesefilm az ő műve alapján készült. Kivételes ember az, akinek minden szavából, minden cselekedetéből szeretet és jóság árad.

Trebbin Ágost – Pécs kulturális múltjának őrzője, emlékének ápolója.

Varga Róbert, Kaposvár – a Megyei és Városi Könyvtár igazgatója. 1972-ben került Kaposvárra, a Megyei Könyvtárba. 1993-tól igazgatója a Megyei és Városi Könyvtárnak.

Varga Róbert azon jó emberek közé tartozik, akik magától értetődő természetességgel, szeretettel „teszik, ami a dolguk”, így teremtve közösséget szűkebb és tágabb környezetükben egyaránt.

Dr. Vargha Dezső – levéltáros, Pécs történetének, neves személyiségeinek gondozója

Az alapítvány kuratóriumának döntése alapján a 2010. évi Káplár László Jó Ember Díjat Gulyás Jánosné és Gulyás János kapta. A díjat, Judit Hagner szobrászművész alkotását Tárkányi Béla, a kuratórium tagja adta át a kaposvári házaspárnak.

A rendezvényt támogatta a villányi Szársomlyó Kft. a boraival, továbbá Balogh Imre bronzöntő, aki ingyenesen készítette el a szobrot.

A díjátadás résztvevői a pécsváradi vár lovagterméből a Zengőre mentek, s a bimbózó bánáti bazsarózsák társaságában emlékeztek meg a névadóról.

Piknik a Zengőn

A Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke Bandi András (Pécs), tagjai: Borsós István (Pécs), Králik Ivánné (Siklós), L. Csépányi Katalin (Kozármisleny), Tárkányi Béla (Debrecen).

Az alapítvány honlapja: www.hetedhethatar.hu/kaplar

A Káplár László Jó Ember Díj eddigi kitüntetettjei:

2006 – Káplár László posztumusz
2006 – Dr. Rideg Lászlóné (Pécs, Szociális Háló Egyesület)
2007 – Varga Ilona (Budapest, Magyar Rádió)
2008 – Pécsi Géza (Pécs, Kulcs a muzsikához)
2009 – László Károly (Sepsiszentgyörgy, Tamási Áron színház)
2010 – Gulyás Jánosné és Gulyás János (Kaposvár)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS