Maldoror énekei a tisztáktól • Hetedhéthatár

Színház

Maldoror énekei a tisztáktól

A tisztáSzínház 2016. március 23-án ismét fellép a Pécsi Harmadik Színházban. 18.45-kor kezdődő új előadásuk Lautreamont: Maldoror énekei művének felhasználásával készült. Az 1846-1870 között élt uruguayi születésű francia költő Isidore-Lucien Ducasse néven látta meg a napvilágot, és rövidre szabott élete meglehetősen kalandosan folyt. Írói hangja felettébb szokatlannak tűnt a maga korában, ezért életében megjelent írásai visszhangtalanok maradtak. A francia költészetre mégis nagy hatást gyakorolt, prózai költeménye, a Maldoror énekei révén a szürrealisták az előfutárukat látták meg a féktelen szenvedélyű poétában.

– Az önkifejező történet a bennünk rejlő csodálatos és gonosz érzéseket, tetteket feszegeti, melyeket talán sosem követünk el, de valahol mélyen vágyunk rá – véli Miodragovits Vince, az előadás rendezője.

tisztaslogoA tisztáSzínház elnevezésű önsegítő színházterápiás művészeti csoportot 2012-ben hoztuk létre olyan, a társadalomba visszailleszkedett józan életet élő függőknek, akik szeretnének a színházterápiás intézeteken kívül is folyamatosan részt venni ebben a műhelymunkában – meséli Miodragovits Vince színházterapeuta. – Próbatermet a pécsi INDIT Közalapítvány biztosít számunkra. Bárki közénk jöhet, aki testtudati pszichodinamikus zenés mozgásterápia révén szeretné jobban megismerni önmagát, a lelki gátjait. Alapvető szabály, hogy az illető a tréningek napján mindenféle tudatmódosító szerektől tiszta legyen. A színházterápia a színház és a dráma több ezer éves hagyományaihoz nyúl vissza. Az általunk alkalmazott módszer a klasszikus alapokon nyugszik, azonban a csoportterápiás módszertanok számos elméleti gyakorlati és technikai elemét olvasztotta egybe. Elsősorban a test, a mozgás és a hang kifejezőerejét, kommunikációs potenciálját, valamint a verbális mellett a nem-verbális kifejezési módok technikáját részesíti előnyben. A színpad itt mindenekelőtt a saját élmény megszületésének, a csoportdinamika kialakulásának ad helyet. A tréningek szerves része – és olykor csúcspontja is – a színpadi alkotás, amely a közönség és a társadalom felé egyszerre nyit meg új utakat.

Facebook

 

tisztasmaldororplakat

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS