A pénz nem veszik el… csak máshoz vándorol! • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A pénz nem veszik el… csak máshoz vándorol!

A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Pécsi csoportjának szervezésében Országos Numizmatikai és Filatéliai találkozóra került sor 2016. november 20-án, vasárnap délelőtt a Pécsi Kereskedelmi Központban.

A reggel nyolctól délig tartó börzén gyűltek össze az ország közelebbi- és távolabbi szegletéből azok az emberek, akiket a papírpénzek és az érmék, nem csak a vásárló erejükért érdeklik, hanem az esztétikai szempontokat is értékelik.

A találkozón lehetőség nyílt arra is, hogy az azonos érdeklődési körbe tartozók szakmai megbeszéléseket, ismeretségeket kössenek, valamint sokan a kiállított bankjegyekből, érmékből, plakettekből, képeslapokból és bélyegekből beszerezhették magángyűjteményeik még hiányzó darabjait is.

A rendezvénynek évente kétszer – márciusban és novemberben – helyt adó Kereskedelmi Központ a rendszeres találkozók alkalmával mindig zsúfolásig megtelik kereskedőkkel, érdeklődőkkel és gyűjtőkkel. Az asztalok mellett és a folyosókon hangosan zsivajgó tömegből sok ismerős arc tűnt fel, néhányukat meg is tudtuk szólaltatni.

Iványi István pécsi éremgyűjtő arról mesélt, hogyan vált gyűjtővé és arról, hogy az elmúlt években sok-sok időszaki kiállítása volt általános- és középiskolákban valamint kultúrházakban. Az idén a 60. kiállítására készülve, úgy döntött, hogy gyűjteményét a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumnak adományozza, ami ünnepélyes keretek között meg is történt, így a gyűjtemény mára már a Gimnázium állandó kiállításává vált.

Raýman János, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Baranya Megyei Szervezetének elnöke arról beszélt, hogy mennyire fontos, hogy a gyűjtők személyesen is megismerjék egymást, hiszen az mellett az élmény mellett, hogy az érmék és bankjegyek kézbe vehetőek, barátságok is köttetnek. A találkozás alkalmával az addig sokszor csak interneten és egyéb webes fórumokon ismert nicknevek így valódi személyiségé válnak.

Hágen József, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Baranya Megyei Szervezetének titkára elmondta hogy a baranyai éremgyűjtők híradóját – a Pécsi Dénár című lap és melléklapjai digitális változatait – örömmel átadja a PTE Egyetemi Könyvtárnak, hogy a könyvtár térítésmentesen, digitálisan is szolgáltathassa elektronikus könyvtárában. Így a lap és melléklapjainak a Tudásközpontban digitálisan archivált, és hosszabb távon megőrzött példányai még több emberhez eljuthatnak. Hágen József beszélt néhány érdekes éremről is.

Bana Károly, a Numis Numismatics webáruház tulajdonosa a börze végén beszélt az aznapi tapasztalatairól, beszélt arról, hogy ő miért kezdett „régipénzezni”, majd kereskedni és néhány jó tanáccsal is szolgált a kezdő gyűjtőknek.

 

 

A videós beszámolót a Hetedhéthatár Közérdekű Magazin megbízásából Ambrus Attila József készítette 2016. november 20-án.

Mentés


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS