Hetedhéthatár | Három királyok a karácsonyi bélyegen

Napi aktuál

Három királyok a karácsonyi bélyegen

A Magyar Posta hagyományai szerint idén is forgalmi bélyegsorozat kibocsátásával köszönti a Karácsonyt. Az ünnepi jókívánságok postára adásához egy belföldi (80 Ft) és egy belföldi elsőbbségi (105 Ft) névértékű bélyeg áll rendelkezésre. 2002, 2004 és 2006 után ez év Karácsonyán is Udvardi Erzsébet festőművész alkotása került bélyegre. A bélyegeken megjelenő Három királyok című festmény eredetije a győri a Prohászka Ottokár Orsolyita Közoktatási Központ kápolnájának oltárképe.

A bélyegek az alkalmi borítékon

A Badacsonytomajon élő és alkotó festőművésznő, Udvardi Erzsébet 1929-ben Baján született. Kiváló és érdemes művész, munkásságát több díjjal is elismerték, 1999-ben Kossuth-díjat kapott. Kratochwill Mimi művészettörténész a következőképp mutatta be: „A művész életművének fontosságát és egyedülállóságát eddigi munkásságából mérhetjük le. Művészetét, érdeklődési körét az egyházművészeti alkotásai és biblikus táblaképei, gyermekkoráról, szüleiről festett emlékképei, mitológiai ihletésű művei, az irodalom nagyjainak alkotásaiból sugallt illusztratív jellegű olajfestményei és a Balaton-felvidék inspirálta képei töltik ki. Kompozíciói olajfestményekben, falképekben, pannókban, akvarellekben, szén- és ceruzarajzokban valósulnak meg, mindig az adott témához, a helyhez szabott lehetőségek szerint. …A Biblia mindig is ihlető erőt adott és ad Udvardi Erzsébetnek művészi munkájához. … Látvánnyá varázsolja az Írás szavait és átlényegíti, sajátosan egyéni véleményű mai képekké.”

A kétcímletű bélyegsorozat a festmény különböző részleteinek grafikai átkomponálásával jött létre. A 80 Ft-os címleten az oltárkép főmotívumát adó Mária a gyermek Jézussal látható. A 105 Ft-os bélyegen pedig Jézus születésének örömét szimbolizáló zenélő angyalkák szerepelnek – az eredeti festmény jobb felső részének motívumai. A bélyegképek az eredeti mű alapján, különleges nyomdatechnikai eljárással arany- és ezüstfólia alkalmazásával készültek. A bélyegsorozathoz tartozó alkalmi borítékon a teljes festmény reprodukciója látható. Az alkalmi bélyegző grafikáját a festményen található fő- és mellékmotívumok stilizált rajza díszíti.

(A Magyar Posta sajtóanyaga alapján)

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Három királyok a karácsonyi bélyegen”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés