Kaleidoszkóp – 20. • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Kaleidoszkóp – 20.

 

Egy ávós tabló

 

Egy ávós tablón orbitális hazugságra leltem: „A biztonság és az erő érzése tölt el minden becsületes embert, ha az ávósokat látja.” – És még akadt, aki ezt el is hitte? Talán még ők maguk sem!

Ez ugyanolyan nagy hazugság, mint az egyik jelmondatuk: „Nálunk legfőbb érték az ember.” (Egyébként ilyen az összes jelmondatuk. Ezek felsorolásától momentán eltekintek.)

 

 

Kádár János atyai jó tanácsa

 

Mint belügyminiszter fontosnak tartotta, hogy örökbecsű intelmet intézzen ÁVH-s „hős” fiaihoz, ezzel is növelve a pribékek sokoldalúságát: „Minden eszközzel kell tudni ütni.” (Kádár János, 1949.)

 

Az ima hatalma

 

Beszélget a katolikus pap, a református lelkész és a rabbi. Mindhárman a saját példájukon mutatják be, hogy milyen nagy hatalma van az imának.

A katolikus pap elmesélte, hogy egy családdal kirándult az erdőben, mikor is a hirtelen támadt tűz minden oldalról körülvette őket. Úgy látszott, hogy innen már nincs menekvés.

– Akkor elmondtam egy imát, és tízméteres sávban azonnal kialudt a tűz. Így megmenekültünk.

A református lelkész a tiszai árvízről beszélt. A családjával együtt egy kisebb dombtetőre menekült, de félő volt, hogy az ár hamar elsodorja őket.

– Akkor elmondtam egy imát, és tízméteres sávban eltűnt az áradás. Így biztonságos helyre tudtunk menekülni.

A rabbi azt mesélte, hogy szombaton, mikor a zsinagógából ment hazafelé, egyszer csak a lábai előtt hevert egy húszezer forintos. Már éppen lehajolt a pénzért, mikor eszébe jutott vallásának tilalma, hogy szombati napon nem érinthet pénzt.

– Akkor elmondtam egy imát, és tízméteres körzetben azonnal szerda lett.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS