Receptre írva • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Receptre írva

Receptre írva – így főzünk a Bethesda Gyermekkórházban címmel szakácskönyvet adott ki a kórház, közelebb hozva egy gyógyító intézmény hétköznapjait az olvasóhoz.

Korzenszky Richárd OSB, nyugalmazott tihanyi perjel így ajánlja a könyvet minden olvasónak: „Amikor egy gyógyító közösség olyan könyvet ad az olvasók kezébe, amelyben ételekről van szó, nagyszerű tanúságot tesz arról, hogy közünk van egymáshoz. Jelképesen vendégségbe hívja az olvasót: legyünk együtt, ízleljük közösen a sokféle ételt, amely táplál, erősít. Vállaljuk egymást. Megosztjuk egymással azt a csekélységet, amink van. Adja Isten, hogy ennek a gyógyító közösségnek, a Bethesda kórháznak jelképes, sokszínű terített asztala mindenkinek egészségére váljék!”

Tamásné Bese Nóra, a kórház kommunikációs vezetője és a könyv szerkesztője az előszóban így ír „A karantén 40. napja volt, amikor kezdett feszélyezni az a feszült várakozás, állandó készenlét, szervezkedés, ami a gyermekkórházunk – és az egész társadalom – életét átalakította. El akartam felejteni, túl lenni rajta. Ugyanezt láttam a munkatársaimon, a Bethesda gyógyító közösségén. És akkor kipattant a fejemből, hogy állítsunk közösen emléket ennek a furcsa, egybekovácsoló, mégis távolságtartó karanténnak. Hogyan is? Meséljünk a mindennapok ételeiről, az életről, amely az ételeket ihleti. Meséljünk arról, milyen sokszínűek is vagyunk, milyen sokféle módon sütünk-főzünk, és miben változott meg az életünk a járványhelyzet alatt.”

A főigazgató gyógyteái, az égéssebész főorvosnő sztrapacskája, a főnővér tábori lecsója, a gyógytornász túrós nudlija, a gasztroenterológus bablevese vagy a kórház higiénikus almás pitéje  nemcsak elkészíthető ételek, hanem reményt keltő történetek, hogy az egészségünk, a gyermekek egészsége olyan gyógyító emberekre van bízva, akik minden körülmények között helyt állnak.

A 190 oldalas, keménykötésű könyvet a Bethesda Gyermekkórház adta ki; a könyv értékét növelik az ételekről készült színes fotók.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS