Negyedszázad után újranyit a Tilos az Á • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Negyedszázad után újranyit a Tilos az Á

Tilos az Á
(Kép forrása: beatkorszak.blog.hu)

Huszonhat évvel hatósági bezáratása után, eredeti nevén és helyén ismét megnyílik a Tilos az Á – vette észre a bejegyzést a Rekorder zeneportál a Tilos az Á 1990-1995 nevű zárt Facebook-csoportban.

A rendszerváltás utáni magyar underground egyik legfontosabb jelképe 1990 és 1995 között működött a Mikszáth Kálmán tér 2. alatt, ahol 2003 óta a Zappa Bistro üzemel – emlékeztet a zenei oldal.

Az újranyitást a Facebook-bejegyzésben egy ötfős csapat jelentette be, akik között szerepelnek a Kuplung, a Zöld Pardon és az Instant egykori alapítói, Somogyi Zoltán politikai elemző, Kováts Péter hegedűművész, valamint Pálffy András neve is (a Budapest Park alapítója).

A Tilos az Á felélesztéséhez a bejegyzésben írtak szerint a Wichmann-kocsma és a Márványmenyasszony elbontása adott löketet, ha már azok lerombolását nem tudják megakadályozni.

A Tilos az Á helyén működő Zappa Bistro egy korábbi képen
(Kép forrása: Facebook / Zappa Bistro)

Mint írják, nem klónozni szeretnék az egykori Tilost, hanem méltó módon tisztelegni előtte egy újonnan megnyíló „zenés bisztróval”, amely a Zappa örökségét, tapasztalatait is továbbviszi majd.

Más hírforrások úgy tudják, elsőként a felső teret nyitják ki, a pince, ami a nagyobb koncerteknek adott helyet, csak később lehet újra aktív része a budapesti kulturális életnek. Az új Tilos az Á megnyitásának időpontját a járványhelyzet enyhüléséhez kötik.

A kultikus underground hely nevét nevét a Micimackó c. könyvben szereplő tábláról kapta. Innen indult el a Tilos Rádió, a TÁP Színház, a Rádió C, itt adta első koncertjét a Quimby és gyakran lépett fel a Kispál és a Borz.

(Forrás: Turizmus.com)

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS