Dr. Ozsváth Károly: Járatlan utakon • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Dr. Ozsváth Károly: Járatlan utakon

2021-ban már természetesnek tűnik, hogy ha szükséges, pszichiáterhez fordulhatunk, és kevesen tudják elképzelni, hogy ez még a közeli múltban is egészen másképpen volt. A 95 éves dr. Ozsváth Károly professzor, tisztiorvos, pszichiáter, neurológus, addiktológus és pszichoterapeuta személyes-szakmai írásaiból gyakorlatilag a magyar „hivatalos” pszichiátria teljes fejlődéstörténetét megismerhetjük.

Bár a második világháború előtt jeles pszichológiai műhelyek működtek Magyarországon, a rendszerváltás előtti kommunista időszakban a hivatalos ideológia nem hitt a „lélekben”, így a lélekgyógyászatot is valami sanda, gyanús és tiltandó dolognak gondolta. A tudományág csak 1958-ban kezdett egyáltalán éledezni, és csak 1963-ban indulhatott el az alkalmazott pszichológus-képzés. A pszichiátria, mint orvostudományi ág, a neurológia (akkoriban ideg-elme) alá volt rendelve, és csak 1976-ban engedték meg az első tétova lépéseket a szakterület önállóvá válásához úton.

Mindössze 1980-ban (!) engedélyezték a Magyar Pszichiátriai Társaság létrejöttét, amit komoly konspiráció előzött meg. A szakmai önállóságot akaró pszichiátereket az akkori politikai ellenzékiekhez hasonlóan kezelték, 1983-ban (!!) a Pszichiátriai Világszövetség Budapestre tervezett világkongresszusát sem engedélyezték (végül Bécsben tartották meg).

dr. Ozsváth Károly professzor 6 évvel ezelőtt kezdte el írni e könyvét pályafutásáról, az általa bejárt, korábban járatlan utakról: a pszichometria hazai kezdeteiről, a pszichiátriai szűrővizsgálatok bevezetéséről, az orvosi pszichológia oktatásának kialakításáról, melyekben úttörő szerepet vállalt.Munkássága előbb a budapesti, majd – csapatorvosként, utóbb minisztériumi tisztviselőként töltött évek után – a pécsi Honvédkórházhoz kötődött; meghatározó szerepe volt az önálló Pszichiátriai és Orvosi Pszichológiai Klinika, és a hozzá kapcsolódó „pécsi pszichoterápiás iskola” kialakulásában.

A könyv érdekes kordokumentum, bepillantás kínál sokszor meglepő (pl. az első érdemi öngyilkosság prevenciós intézkedések miért a honvédségnél történtek) tényekbe, és személyes-szakmai írás a professzor pályafutásáról. A kutatói és oktatói tevékenysége főbb területeit közvetlen, olvasmányos stílusban, nagy szemléltető erővel tárja az olvasók elé.

Az Oriold és Társai Kft által kiadott 124 oldalas könyv fejezet címei a következők:
I. rész: Vargabetűk
II. rész: Újra a Központi Kórházba
III. rész: Az alkalmasság vizsgálatok kidolgozása
IV. rész: Pécs, a pécsi Honvédkórház ideg-elme osztályának megalakulása és küzdelmei
V. rész: Az orvosi pszichológia alapjai
VI. rész: A társadalom lelki egészsége
Tudományos életrajz


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS