március 2021 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2021. március

Zománcok esti lámpafényben

Mind a négy – nemrég a Megye utcából áthelyezett – nagyméretű zománckép a pécsi Modern Magyar Képtárban olyan belső falakon kapott helyet, melyek az épület üvegfalán keresztül kívülről is láthatók, a leglátványosabban napnyugtakor a műveket megvilágító lámpafényben. Ez a megvilágítás visszautal egy 18. században népszerű múzeumi gyakorlatra, a vatikáni szoborgaléria görög szobrainak fáklyafénnyel való éjszakai megvilágítására.

Élményvers XXXII.

A várak alján, a várak tetején
angyalrajok telepszenek meg.
Ha Isten jelt küld, tempóznak.

Bölcseleti-misztikus próza – 39.

Nemrég tudtam meg, hogy öngyilkos lett az egyik barátom. Némi túlzással mondom barátomnak; tény, hogy kedveltük egymás társaságát, és bizonyos, akár rendszeresnek is mondható időközönként találkoztunk. Az utóbbi időben egyre kedélytelenebb volt, fáradtnak látszott.

Babó kutya álma

Verset virágzik most a szelíd reggel:
Babó kutya engem választott, s olyan
önfeledten alszik ágyam előtt, a kopott
szőnyegen

Istennel vacsoráztam

Tegnap éjjel Istennel vacsoráztam. Több meghívót küldött a héten, de én mindet összetéptem. Mivel ő rejtélyes és titokzatos, sosem fogalmaz egyértelműen, halandók számára száz százalékig érthetően, így félreértettem az invitálást.

Ottó László képei

Ottó László (Pécs, 1966. október 30. –) magyar festőművész. A magyar geometrikus festészet egyik jeles képviselője, aki a nemzetközi konkrét-konstruktív művészetben is és a magyar szakrális geometria festészetében is elismert alkotó.

(F)ordítok – 23.

Áprily Lajos:
Tavasz a házsongárdi temetőben
Apáczai Csere Jánosné,
Aletta van der Maet emlékének

Álomnapló (részletek) – 40.

Régi, ritkán látott ismerősöm látogat meg Kőbányán. Örülök, hogy végre jót beszélgetünk, mert már majd két éve nem találkoztunk. L. nagyon furcsán viselkedik, azt mondja, nem maradhat sokáig, mert időpontja van egy orvosi vizsgálatra. Zavartan kér, hogy engedjem megfürödni, mert az lakásában nagy felfordulás van és nincs melegvíz a házban.

Ballada a hamis világról

Néha nézzél ki az ablakon,
vedd számba azt, amit megélsz,
mindazt látva, vagy félig vakon,
ne mondd, hogy nincsen benned félsz!

A Pécsi Dalárda története – (1847, 1862-1949) – 27. rész

Az 1886. augusztus 15.-i jeles nap folytatódásaként a Majláth (a mai Kossuth) térre „helyeződött át” az események sodra. Az ideiglenese épített, fából készült dalcsarnokba előre megváltott belépőjegy mellett lehetett bejutni, olyan nagy volt ugyanis előzetesen az érdeklődés.

Napok, hetek, hónapok, évek…

Meggyőztél, ugyan nem ment könnyen, hogy én az egész életemről beszéljek neked. Főleg a változásokról. Ezt ugyanis alaposan át kell gondolni, mert változás az volt bőven. Neked magyarázzam, hiszen te magad is tudod, hogy az élet egy folyamatos változás. Ha nem így volna, nem lenne fejlődés sem. Én most pontosan 73 éves öreg hölgy vagyok. Nem kevés idő ez.

Emberek vagyunk

Van, akit ha baj ér,
legyint és mosolyog,
mások csak morognak,
s botorul konokok…

Egy tiszta lelkű ember – 8. rész

Haragszom rád és egyebek – A tiszteletesre nehéz napok virradtak. Margitka annyira zokon vette a lábmasszázst, hogy még aznap este kijelentette, visszamegy a mamához. – El… el akarsz válni? – hápogott a nagytata. – Majd később eldöntöm.

Színházi Világnap – Helen Mirren üzenete

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

Néhány tavaszi pillanat Rethymnoban

Már majdnem elszenderedtem gyötrő gondolataim közepette a „Fortessa” alatt, amikor valaki, nyilván az aggodalom okán rám szólt: „Do you want any help?” Hirtelen, Duduka cicus simizását is abbahagyva felnéztem magamból, és atya ég, hát a barnaruhás, szalmakalapos hölgy állt előttem.Archívum

Hozzászólások

DISQUS