Országok, tájak, városok - Hetedhéthatár-füzetek 13. • Hetedhéthatár

Asztaltársaság

Országok, tájak, városok – Hetedhéthatár-füzetek 13.

2011. január 7-én lesz a Hetedhéthatár-füzetek sorozat legújabb részének bemutatója Pécsett, a Walzer Kávéházban. A 68 oldalas kiadvány Komlós Attila Hetedhéthatár magazinban megjelent útleírásaiból ad válogatást. A füzetet és a szerzőt lapunk alapító-szerkesztője, L. Csépányi Katalin mutatja be a 17:00 órakor kezdődő eseményen.

Az alábbiakban a kiadvány előszavát idézzük, szerzője L. Csépányi Katalin.

Látni, tapasztalni, ismereteket befogadni és mindezt továbbadni – ezek Komlós Attila utazásainak céljai. Ráadásul a fényképezőgépe mindig vele van, és jó szemmel örökíti meg a látottakat. Több országban járt, mint ahány éves… Az általa megismert 35 országból nehéz volt kiválasztani az ebben a kötetben szereplő 18-at – mert mindegyik a kedvence lett: hol a táj, hol az emberek, hol a növényzet, hol az állatok miatt. Éppen ezért az országok neve szerint ábécérendben szerepelnek a 13. Hetedhéthatár-füzetben Komlós Attila utazási írásai, mert rangsort nem lehet állítani közöttük.

A hátsó borítón látható fotó sokatmondó: Komlós Attila egy Hetedhéthatárral a kezében áll a Föld túloldalán, a két új-zélandi sziget között az Arahura komphajón, 2005 novemberében. Azokban a napokban ünnepelte a Hetedhéthatár magazin a 200. számának megjelenését, Attila pedig hajnali 4-kor kelt Új-Zélandon, hogy a baranyai megyeszékhely sportcsarnokában tartott összejövetelre be tudjon jelentkezni élőben a pécsi és az új-zélandi számítógépek segítségével – ez akkortájt még újdonságnak számított. Bizonyította, hogy nem számít a távolság, nincs időeltolódás: lélekben és hanggal-képpel ő is együtt van a szerzőtársakkal.

Ez a barátság jellemzi legjobban az írásait és a fotóit: baráti szemmel tekint mindenre. Ezért is jó olvasni a beszámolóit az idegen tájakról és nézni a képeket – mert érezhető az a szeretet, ahogyan befogadja az ismeretlent. Ugyanezzel a szeretettel osztja meg másokkal, amit átélt: írásban, interneten (www.komlosattila.hu) és előadásokon – így visz el magával sokakat olyan tájakra, ahová nagy valószínűséggel soha el nem jutnak, Komlós Attila által mégis ott járnak.

Az utazás sokszínű örömének továbbadási képessége tanulmányaiból is ered, hiszen a Pécsi Tudományegyetem földrajz-turizmus szakán végzett 1999-ben, és munkája is egy speciális idegenforgalmi terület: a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságán a kommunikációs-marketing feladatokat látja el – többek között rádióadásokban népszerűsíti a békamentést Sikondán, a gólyamúzeumot Kölkeden, a kikericstúrát a Szársomlyón, a kenutúrát a Dráván és még sorolhatnánk hosszan, de ez egy új kötet témája lesz. Bizonyosan lesz folytatás…

A kiadvány megrendelhető e-mailben a kiadónál: hethatar@hetedhethatar.hu


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS