Párizsi séták • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Párizsi séták

 

1. A Mouffetard utca

 

A Mouffetard utca Párizs egyik legrégibb utcája, a 3. század (!) óta létezik, nekem pedig a legkedvesebb. Három éven át laktunk onnan száz méternyire, az Avenue des Gobelins-en. A különös névnek különös eredete van. Egyszerűen annyit jelent, hogy „bűzlik”. De mitől bűzlött a Mouffetard utca sok évszázaddal ezelőtt? Egyrészt a Sainte-Geneviève hegyről lejövő Bièvre nevű folyó valóságos szennyvízcsatorna volt, elárasztva az utcákat bűzzel. A folyóban hemzsegtek a bűzgörények, franciául moufette-ek. Ez is adhatta az utca nevét, amit ma a párizsiak „La Mouffe”-nak becéznek.

 

A piac

 

A Mouffetard utca piaca Párizs egyik leghangulatosabb bevásárlóhelye. A hét minden napján kínálják áruikat hentesek, pékek, halaskofák, gyümölcs és sajtárusok. Óriási a szezonális termékek és déligyümölcsök felhozatala.

 

Gyümölcskínálat

 

Ha elnézzük a sajtboltok kirakatait, Charles de Gaulle megjegyzése jut az eszünkbe, aki a politikai pártok sokféleségére és széthúzására utalva azt mondta egyszer, hogy „nehéz egy olyan országot kormányozni, ahol 246-féle sajt van.”

 

Sajt, sajt és sajt

 

A franciák nagy halfogyasztók. A Mouffetard utcában több halkereskedés kínálta és kínálja a legkülönfélébb halakat, osztrigát, rákot, langusztát.

 

Látványnak sem utolsó

 

És természetesen a francia borok is találnak itt maguknak üzleteket. Ezek közül a legkedveltebb a nem kevés humorral Borszökőkútnak (Fontaine aux Vins) nevezett kereskedés.

 

La Fontaine aux Vins

 

 

 

Műemlékek

 

A 6-os számú ház a 18. században épült. Egy azóta megszűnt mészárszék cégére látható a falon. A bordó alapon két, egymással szembeforduló sárga ökör áll, lónyereggel a hátukon. Alattuk három birka.

 

A megszűnt mészárszék cégére

 

A 64-es szám alatt az 1624-ben épített Fontaine du Pot-de-Fer nevű kút található. A 17. században épült műemlék Michel Noblet (1605-1677) királyi építész alkotása. A Mouffetard utca és a Pot-de-Fer utca sarkán lévő kút helyén a középkorban is volt már egy. Mivel akkoriban az utcában számos kocsma működött, ám vízvételre alig akadt lehetőség, ezért fontos volt ez a kút.

 

Fontaine du Pot-de-Fer

 

Az 53-as háznál 1938-ban bontás közben olasz munkások felbecsülhetetlen értékre bukkantak. 3556 aranyérmét találtak, amiket állítólag XV. Lajos uralkodása idején rejtett el egy Louis Nivelle nevű ügyvéd. Az érméket később elárverezték.

 

Egy árverésre bocsátott aranyérme

 

A 122-es számú házon, az első emeleten egy, a 17. századból való színes fa dombormű látható. A cégér eredetileg „A bor nélküli kutakhoz” (Aux puits sans vin) nevű kereskedésé volt, amit később átkereszteltek „A jó forráshoz”-ra (A la bonne source). A cégéren egy kút mellett két fiú látható.

 

A Jó forráshoz cégére

 

A 134-es házon egy páratlan freskót csodálhatunk meg. Facchetti, az olasz hentes és mészáros, egy Adigheri nevű olasz honfitársát bízta meg a freskó elkészítésével. Így akarta felhívni a figyelmet üzletére. Maga a ház a 17. század elején épült, a freskó későbbi, 1929 és 1931 között készült el a reneszánsz idején gyakran alkalmazott sgrafitto eljárással. Disznók, szarvasok, vadmadarak, szárnyasok népesítik be a felső részt, míg alatta mezei életképek vannak.

 

A Facchetti ház homlokzata

 

 

Részlet

 

Részlet

 

Pezsgő élet

 

A Mouffetard utcában mindig történik valami. Zenészek szórakoztatják a sétálókat, és nem egyszer táncra perdül egy turista vagy ott lakó párizsi, kortól és nemtől függetlenül.

 

Utcai Zenészek a Mouffetard utcában

 

Még karnevált is rendeztek a Mouffetard utcában. Zenészek, énekesek, a környék fiataljai és öregjei maskarába öltözve búcsúztatták a telet

 

Karnevál

 

A leleményes gyermek

 

Kiskamasz unokaöcsénk vendégségben volt nálunk, és az ő feladata volt minden reggel megvásárolni a friss francia kenyeret, a baguette-et. Megtanítottuk neki: „Deux baguettes s’il vous plaît”, azaz két baguette-et kérek. Egyik nap vendégeket vártunk, így azt mondtuk a fiúcskának, hogy négy kenyeret hozzon. Kisvártatva megjelent két baguette-tel, letette a konyhaasztalra és újra eltűnt. Pár perc múlva hozott még két kenyeret. Kiderült, hogy mivel a négyet nem tudta franciául, kétszer kért kettőt.

 

„Deux baguettes s’il vous plaît”

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS