április 2021 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2021. április

A NASA által is elismert asztrofotósnak nyílik kiállítása a Zsolnay Negyedben

A Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriumának égboltján a 4 millió beoltott elérése után újra felragyognak a csillagok, ráadásul egy különleges kiállítást is láthatnak az érdeklődők! Schmall Rafael asztrofotós pár éve elindult Namíbiába, hogy átélje a legendát, miszerint a Tejút képes árnyékot vetni. Lenyűgöző képein megelevenedik a legenda; amit a május 4-én nyíló tárlaton mindenki megismerhet.

Semmiség

Ma már mindenki verset ír
Nyerset, betegeset
Nyálasat, gügyögőt
Émelygően nárcisztikus
Hagymán pirított agyvelőt

Botlaki úr

Botlaki úr a Körtér környékén lakott. Mindig így mondta, ha a lakóhelye felől érdeklődtek. Ezzel érzékeltetni akarta, hogy hiszen ő a központban lakik, az élet sűrűjében, ahol mindent lát és hall. De „a Körtér környéke” azt is jelentette, hogy Buda hegyekre és a Dunára néző vidékén honos.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 26.

A második világháború vérzivatara után nem csoda, hogy az emberek feledni, szórakozni akartak Pécsett is. A Pécsi Nemzeti Színház jó érzékkel tűzött műsorára egy sikerdarabot, és a szerzőpáros garancia volt a sikerre. Mivel most is „A Pécsi Nemzeti Színház műsorának repertóriuma bibliográfiával (1895-1949)” című két kötetes összegzést vettem alapul, amelyet Futaky Hajna (1927-2011) szerkesztett, nézzük meg elsőként ennek a műnek az adatait.

Június végén lesz a magyar mozgókép új ünnepe

Új névvel, új helyszíneken, új időpontban, megújult külsővel és premierekkel rendezik meg a hazai filmek seregszemléjét. A csodálatos Veszprém-Balaton lesz új Magyar Mozgókép Fesztivál a vízparti szezon elején, 2021. június 23-26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 6.

Egy nő panaszkodik a barátnőjének:
– Tegnap este megmondtam a férjemnek, hogy elegem van belőle, és holnap beadom a válókeresetet – aztán kimentem a kertbe megnyugodni.
– És? – kérdezte izgatottan a barátnő.

Érzem

Még mindig
rab, rab, rab vagyok,
porrá zúzni kéne,
s leterítni a falakat,
mi körülvesz bennem
Téged.

A Jó Ember Díjas Mészáros Gabriella emlékére

Éppen két éve, hogy ott ültél velünk a pécsi díjátadáson a kerekesszékben, melletted a kutyád, aki helyetted látott minket, másik oldaladon a téged Jó Ember Díjra jelölő barátnőd, és mindenki mosolygott – a legjobban te. Akkor már sok mindent tudtunk rólad, hiszen a jelölőd – a pásztói Nagy Ágnes – részletesen leírta, hogy mi mindennel segíted a rászorulókat.

Bölcseleti-misztikus próza – 43.

Váltás – A pártfőtitkár irodájába lépve a pártfőtitkár-helyettesnek mindjárt szemet szúrt, hogy lekerült a falról a Nagy Tanító arcképe. – Változnak az idők – mondta csalódottsága láttán a pártfőtitkár –, és nekünk elébe kell mennünk, sőt élére kell állnunk a változásoknak.

Végső utak

Sokféleképpen marad magára az ember,
hogy aztán végül egyedül induljon el az
utolsó útra, mikor majd érte ring tova
Kháron ladikja.

Álomnapló (részletek) – 42.

Tanítás után sietek a buszmegálló felé, mert hatalmas vihar készül. Még az út feléig sem érek, amikor lefékez mellettem egy szürke autó, volt párom nyitja a kocsi ajtaját, int, hogy száljak be, nehogy megázzak. Szakításunk óta ez az első alkalom, hogy találkozunk, beszállok a vihar elől, keveset beszélünk, mert ő az utat figyeli eső közben.

Második oltás

„A fentebb bemutatott táblázatot sokan elküldtétek, ezért kiegészítettem a szükséges információval, amit sajnálatosan lehagytak róla” – írja a közösségi oldalán Karikó Katalin.

Eszterlánc

Nincs tökéletes út,
sem egyetlen, a biztos.
Nincs tiszta forrás sem,
ha álmod már piszkos.
Gonoszban is van jó,
ahogy jóban a gonosz.

Oya

A koncert nem nagyon érdekelte. Csak a lány miatt volt ott. Fülledt levegő, néhány esőcsepp, a zene csak háttérzaj, a lány kéken táncol. Rágyújtott egy cigarettára, figyelte, ahogy a szürke füst gomolyog, behálózza a teret, összeköti a halványan fénylő csillagokat, visszafordul, majd megáll előtte.

Az animáció más slammel

„Az animáció más slammel” elnevezéssel írói pályázatot hirdetett meg a Total Art Nemzetközi Művészeti Egyesület. A felhívás célja olyan irodalmi alkotások – mesék, versek, prózai írásművek – létrehozása volt, amelyek a hazai animációs filmekre reflektálnak, illetve az elkészült művek legyenek alkalmasak arra, hogy belőlük animációs kisfilm készüljön.Archívum

Hozzászólások

DISQUS