Ünnepel a Vöröskereszt • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Ünnepel a Vöröskereszt

Kerek évfordulót és születésnapot ünnepel a Magyar Vöröskereszt.

A kupakgyűjtő avatása
(Fotó: Komlós Attila)

Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete 2021. május 16-án ünnepelte 140. évfordulóját. 1881-ben ezen a napon alakult a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vöröskereszt Férfiegylete, mely másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megalapította a Magyar Vöröskereszt elődjét.

Az elmúlt 140 év alatt a Magyar Vöröskereszt hazai viszonylatban az egyik legjelentősebb humanitárius és karitatív mozgalommá nőtte ki magát, mely jelen volt közel másfél évszázad legfontosabb történelmi eseményeinél, többször tevékenyen szerepet vállalt az országot sújtó háborúk, környezeti katasztrófák és válságok hatásainak enyhítésében.

A Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete az ünnep kapcsán két eseményt szervezett. A Pécsi Köztársaság Téri Általános Iskola, mely a szervezet bázisiskolájaként működik, kupakgyűjtő szívet fogadott örökbe, melyet a szervezet ajándékozott az iskolának.

A „Van maguknak szívük?” Program célja, a környezettudatos gondolkodás mellett, hogy az összegyűjtött kupakok értékesítése után az iskolában működő Vöröskereszt alapszervezet a befolyt összeget jótékony célra ajánlja fel, nélkülöző vagy beteg gyerekek részére.

A Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének székhelyén a Pécs, Dobó István utca 89-ben emléktáblát avatott fel Udvaros Renáta, a szervezet igazgatója és Dr. Buda Péter, a szervezet megyei elnöke.

Az emléktábla
(Fotó: Hajnal Mária)

Jean Henry Dunant 1828. május 8-án született. A Nobel Békedíjas üzletember alapította a Nemzetközi Vöröskeresztet. A mozgalmat, mely a Föld legnagyobb és legkiterjedtebb humanitárius közössége, mely 192 országban, több mint 650 millió ember életére volt és van hatással.

Világszerte 14 millió önkéntes és hivatásos szakember dolgozik nap, mint nap, azért, hogy olyan alapvető szükségletek, mint az élelem, víz, vagy egészségügyi ellátás, mindenki számára elérhető legyen a legnehezebb helyzetekben is. Ehhez a munkához szolgál iránytűként a hét alapelv, melynek alapján a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága is működik.

Minden egyes jócselekedet számít, tűnjön bármilyen kicsinek is, hisz az egyéni tettek összessége jelentős hatással van a világra.

Az avatáson részt vett a szervezet megyei vezetősége és dolgozói apparátusa.

Udvaros Renáta megyei igazgató ünnepi beszédében elmondta, hogy az emléktábla avatással Henry Dunant és a Magyar Vöröskereszt tevékenysége és eszméje előtt tiszteleg.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS