Musical-görbetükör a szerelem jegyében • Hetedhéthatár

Színház

Musical-görbetükör a szerelem jegyében

A koronavírus-veszélyhelyzet miatt igen hosszúra nyúlt kényszerszünet után ismét premiert tartottak a Pécsi Harmadik Színházban: a közönség Jimmy Roberts és Joe DiPietro Ájlávjú című produkcióját láthatta június 10-én. Az előadás címe és műfaji besorolása láttán sokan elbizonytalanodhattak, hiszen a teátrum neve a gondolatébresztő, vitákat inspiráló, társadalmi, személyes és családi jelenségeket, problémákat feldolgozó előadásokkal fonódott össze az elmúlt évtizedek alatt. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen az előadás éppen a musical paródiája: a látványos, általában kiszámítható fordulatokkal és előre borítékolható happy enddel záruló, gyakran szirupos és/vagy hatásvadász szórakoztatóipari produkciók elé tartott görbetükör.

A Pécsi Harmadik Színház új produkciója, amely egyúttal Götz Attila színművész első rendezése is, folytatja a teátrum hagyományait, ráadásul olyan témát választva, amely mindenkit közelről érint. Ez a téma a szerelem. Egymással nem összefüggő jelenetek sorában villantja fel a szerelem által mozgatott szituációk sokféleségét, azelőtt megszokott mederben zajló életünk és értékrendjeink megváltozását, az izgalmas várakozásokkal, vágyakkal, örömökkel és csalódásokkal, szomorúságokkal teli pillanatokat. Az ábrázolt helyzetekhez kitűnő érzékkel megválasztott stílusban megszólaló énekes-zenés betétek sem a szórakoztatást szolgálják, sokkal inkább az adott szituáció mélyebb rétegeinek megértését, vagy ha éppen olyan a helyzet, akkor a megrendültség, a feszültség oldását.

Négy színész – Stubendek Katalin, Kusnyér Anna, P. Petőcz András és Götz Attila – és négy zenész – Adorján Zsófia illetve vele „váltásban” Szabó Dóra Karola, továbbá Baksa Péter, Bánky Géza és Bókai Zoltán – bravúros produkciójának lehetünk tanúi, a szereplők a 18 jelenetben nem kevesebb mint 60 figurát keltenek életre. Molnár „KECSO” Zsolt koreográfus, a Pécsi Balett Harangozó-díjas művésze olyan mozgásvilágot teremtett a szereplők számára, amely az előadás színészi teljesítménnyel egyenrangú alkotóelemévé emelkedik.

A szerző a produkció februári fotóspróbáján készítette az alább megtekinthető felvételeket.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS