A Labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos szurkolói zónájából jelentem • Hetedhéthatár

Sport

A Labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos szurkolói zónájából jelentem

A bajnokság 22- napján Dánia szoros küzdelemben, Anglia kiütéses győzelemmel jutott a legjobb négy közé Dánia Csehország 2:1, Anglia Ukrajna 4: 0.

2021. július 3-án a városligeti hivatalos szurkolói zónájának Média büféjében hideg málnalevest ettem, kértem egy szénsavmentes ásványvizet, magamhoz vettem egy ropit és vártam, hogy elkezdődjön a Dánia-Csehország negyeddöntő TV közvetítése Azerbajdzsánból, Bakiból. Azon gondolkoztam, mikor lesz az első gól. Tegnap 8 percet kellett várni a Spanyolország-Svájc találkozón. Mindössze öt perc telt el a mérkőzésből, amikor Kasper Dolberg némi ravaszkodással kiharcolt egy szögletet, és a jobb oldali beívelés után a teljesen szabadon hagyott Thomas Delaney befejelte az északiak vezető gólját. Szombat este Bakiban gyorsan biztossá tehették volna, hogy ezúttal más lesz a kimenet. (Szereztek már vezetést korábban a dánok ezen az Eb-n a 2. percben a belgák ellen) de az első húsz percben Mikkel Dansgar majd Delane is kihagyott egy gólszerzési lehetőséget.

Labdabirtoklásban a csehek sem maradtak el, kreativitásban annál inkább – első félidőbeli legnagyobb helyzetüket egy dán könnyelműség eredményezte: Kasper Schmeichelnek bátor vetődéssel kellett mentenie Tomás Holes közeli lövését, amelyre az ő pontatlan indítása után nyílt lehetősége a cseh játékosnak. Jaroslav Silhavy csapata vezetett támadásokat, szögleteket harcolt ki, még a 16-oson belül is – főleg a jobb oldalon – talált üres területeket, de az említetten túl igazán nagy helyzete nem adódott. Kissé fáradt gyürkőzés volt ez igazából, miközben a dán csapat lendületes ellentámadásai rettegésben tartották a cseh védelmet – amely a játékrész hajrában másodszor is kapitulált: a 42. percben Joakim Maehle békebeli futballvirtuózként jobb külsővel kanyarított középre a bal szélről, és a középen berobbanó két társ egyike, Dolberg hat méterről, berepültében a hálóba emelt (0–2).

Kasper Dolberg a harmadik gólját lőtte az Eb-n, ezzel a kontinenstornák történetének legeredményesebb dán játékosainak egyike lett: Jon Dahl Tomasson, Brian Laudrup, Henrik Larsen és Frank Arnesen szintén hárommal zárta Eb-pályafutását.

Egy gól a meccs elején, egy nem sokkal a szünet előtt – két jól irányzott csapás, de a második félidő elején gyorsan világossá vált, hogy a csehek korántsem rogytak meg. Michael Krmencík becserélése élénkebbé tette a támadójátékukat, és bár az első két veszélyhelyzetet Schmeichel még elhárította, a harmadikból megszületett a szépítő gól: a 49. percben Vladimír Coufal jobb beadásából az addig jól semlegesített gólzsák, Patrik Schick 12 méterről gyönyörű kapásgólt lőtt (1–2).

Ötödik góljával Patrik Schick utolérte Cristiano Ronaldót az idei Eb góllövőlistájának élén. A cseh/csehszlovák futballtörténelem csak egy eredményesebb gólszerzőt ismer Eb-ken, vb-ken: a harmincas évek két világbajnokságán (1934, 1938) összesen hétszer a kapuba találó Oldrich

Magyar idő szerint 21 órakor kezdődött Romában az Anglia-Ukrajna találkozó. A csapatok még csak ismerkedtek egymással, amikor a 4. percben a három gólos Raheem Sterling hozta kihagyhatatlan helyzetbe Harry Kane-t, aki a kapujából kilépő Buscsan mellett pöckölte a hálóba a labdát, 1-0. Az Eb-n ez volt Kane második gólja, a másikat is az egyenes kiesési szakaszban szerezte, a három csoportmeccsen gólképtelen volt.

Sterling az angolok öt Eb-góljából négyben működött közre gólszerzőként vagy gólpasszt adóként. Ez volt Sterling hatodik gólpassza Kane-nek, a 21. században egyetlen ilyen eredményes párosa sem volt az angol válogatottnak. A gól után álmoskás időszak jött, nem véletlen, volt vagy harminc fok Rómában, meg amúgy is egy fárasztó és a koronavírus matt különleges szezonon voltak túl a játékosok. A két csapat nagyjából azonos arányban birtokolta a labdát, különösebb veszélyt nem jelentettek egymás kapujára, leszámítva egy-két angol ritmusváltást, valamint egy éles szögből leadott Jaremcsuk-lövést. Fél óra elteltével pörgették fel a ritmust az angolok. Előbb Kyle Walker indítása találta lesen Sanchót, majd a szenzációs Sterling ment el a bal szélen, a labda valahogy eljutott Declan Rice-ig, akinek 18 méterről leadott bombáját Buscsan védte.

Ukrajna a 37. percben mutatta meg, hogy ellenük nem biztos, hogy elég az egygólos vezetés. A Manchester Cityben játszó Olekszandr Zincsenko és a Gent légiósa, Roman Jaremcsuk kavart a bal oldalon, de helyzetig végül nem jutottak. Szintén ők volt a főszereplők pár perccel később, amikor John Stones mentett szögletre, egy zsinórban harmadik veszélyes ukrán akció pedig Mikola Safarenko bombájával ért véget.

Az ukránok feltámadásához a hátvéd Krivcov sérülése is kellett, a szélső Cigankov beállásával ugyanis az ötvédős rendszerről négyvédősre váltottak, ami kifejezetten jót tett a játékuknak, bár magában hordozta annak lehetőségét is, hogy az angolok a második félidőben majd könnyebben fognak helyzetbe kerülni. Az első félidőben mindkét csapat ötször lőtt kapura, az angolok kétszer, az ukránok egyszer találták el. Az angolok éppen úgy kezdték a második félidőt, ahogy az elsőt: egy gyors góllal: a 47 percben Luke Shaw szabadrúgása után Harry Maguire fejelte védhetetlenül a hálóba a labdát, ezzel lett 2-0.Alig öt perc után minden eldőlt: Sterling indította Shaw-t, akinek beadásából Kane bólintott a hálóba, 3-0.

1996-ban Teddy Sheringham volt az utolsó angol játékos, aki két gólt szerzett az Eb-n.

Az angolok nem álltak le, a 63. percben a csereként beállt Henderson fejelte Buscsan kapujába a labdát Mount szöglete után, a meccsen ez volt zsinórban a harmadik fejesgól, 4-0.

Ez volt Henderson első gólja a válogatottban

Hátralévő találkozók:Elődöntő július 6 London Olaszország Spanyolország. Elődöntő július 7 London Anglia Dánia Döntő július 11 London?

 

(Forrás: nemzetisport.hu)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS