Hamlear - ősbemutató a Magyar Dráma napján • Hetedhéthatár

Színház

Hamlear – ősbemutató a Magyar Dráma napján

Harsány, abszurd, Monty Python-szerű komédia

Szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján mutatta be a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház a Hamleart, Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba színművét Őze Áron rendezésében. A produkció nyáron már szerepelt a Gyulai Várszínház Shakespeare Fesztiválján, Őze Áron a rendezésért elnyerte Gyula város önkormányzatának díját. Az előadás mostantól „hazai terepen”, Dunaújvárosban látható két dunaújvárosi díszpolgár – Nagy Ervin és Koltai Róbert – főszereplésével. Ők először játszanak a Bartók Kamaraszínházban.

A Hamlear Shakespeare két művének – Hamlet és Lear király – cselekményét fűzi egybe, azok egymásra rímelő viszonyait, konfliktusait összehangolva kínál nagyívű, a főhős ifjúkorától öregkoráig tartó, burleszk elemekkel át- meg átszőtt, ugyanakkor finom és igényes paródiát. A színmű szerkezete és nyelve is a shakespeare-i hagyományokat követi: az első két felvonás a Hamlet sűrített változata, ezt két rövid jelenet, mint harmadik felvonás vezeti át az utolsó két felvonásba: egy, az eredeti történet fő- és mellékszálait egyaránt beépítő Lear-adaptációba.

A két szerző, Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba késő kamaszkori, őszintén elszabadult poénkodásából született az ötlet (és egy nem publikált első változat), mely nemcsak a dán királyfit, Hamletet hagyja életben, hogy utána Learként uralkodjon Britannia felett, hanem ebbe még belesző egy magyar ikont, Bánk bánt is. Az alkotók által „harsány, abszurd, Monty Python-szerű komédiaként” meghatározott darab jól játszható helyzeteket, számos izgalmas, hosszú utat bejáró karaktert, is igazán egyedi nyelvi humort ígér: a szöveget rímtelen jambusok, időnként prózában írt jelenetek, máskor énekbetétek teszik még változatosabbá. A szerzőpáros pedig arról is gondoskodott, hogy a komikus helyzetek bővelkedjenek mai fordulatokban, anakronizmusokban is. Egyes vélemények szerint a Hamlear a „kortárs magyar Shakespeare-recepció fontos és izgalmas új alkotása”.

 

Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba
HAMLEAR,
a dán királyfiból lett brit király
Szomorújáték épp öt felvonásban, William Shakespeare pompás nyomdokán

Szereplők:
Hamlear – Nagy Ervin
Bánk bán – Sipos Imre
Id. Hamlear – Koltai Róbert
Claudius/Kenetlen – Vasvári Csaba
Polonius/Cationtugud – Papp János
Laertes – Jegercsik Csaba
Edgar/Edmund – Ágoston Péter
Gertrúd/Goneril – Kovács Vanda
Ophelia/Regan – Marjai Virág
Cordelia – Alberti Zsófi

Díszlet- és jelmeztervező: Matyi Ágota
Súgó: Zsifkov Anita
Rendezőasszisztens: Palkó Panka
Rendező: Őze Áron

Ónódi Zoltán fotói az előadás néhány jelenetét mutatják be.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS