A Pécsi Harmadik Színház októberi műsora • Hetedhéthatár

Színház

A Pécsi Harmadik Színház októberi műsora

A Pécsi Harmadik Színház októberi kínálatában a teátrum sikeres előadásai közül többet is megtalálnak a nézők

Az Ájlávjú c. előadás egyik jelenete

A júniusban bemutatott ÁJLÁVJÚ című musical a férfi-nő kapcsolat örök témáját járja körül az első randevútól a házasság, a gyermeknevelés és a válás nehézségein át egészen az elmúlásig –  megannyi szívbemarkoló, vicces vagy épp groteszk, de mindenképpen ismerős helyzet tükrében. A sok helyütt játszott off-Broadway musical közel 60 szereplőjét 4 színész: Stubendek Katalin, Kusnyér Anna, P. Petőcz András és Götz Attila kelti életre. Az előadás – mely Götz Attila első színházi rendezése – élőzenei kísérettel szólal meg, professzionális hangszeres muzsikusok közreműködésével, Bókai Zoltán zenei vezető irányításával. A Pécsi Balett Harangozó-díjas művésze, Molnár „KECSO” Zsolt koreográfus olyan mozgásvilágot teremtett a szereplők számára, amely a színészi teljesítménnyel egyenrangú alkotóelemévé nő az előadásnak. E zenés mű októberben két alkalommal is látható: 11-én és 25-én.

Jelenet az Adáshiba c. előadásból

Az október végén 90. születésnapját ünneplő Szakonyi Károly egyik legtöbbet játszott komédiáját, az ADÁSHIBÁt október 22-én és 24-én lesz megtekinthető, köszöntve a magyar írók doyenjét, aki ma is rendkívüli aktivitással dolgozik: ír, folyóiratot szerkeszt, könyvet jelentet meg. A tavalyi bemutatót az író személyes jelenlétével is megtisztelte, s úgy fogalmazott, hogy  az előadás rendezője, Vincze János „nagyon ízlésesen valósította meg azt a modernizálást, amit korunk életformája diktál, amit a darab elbír, ami a mai nézőnek kell… Nagyon szépen építette föl, a történet érzelmi íve a pianissimóból egészen a crescendóig erősödik. A vége itt is szívbemarkoló, mert addig sokszor, jókat röhögünk, aztán meg kicsordul a könnyünk”. Bánky Gábor, Dévényi Ildikó, Kulcsár Viktória, László Csaba, Tamás Éva, Tatai Gergő, Fábián Gábor és Krum Ádám játéka emlékezetes színházi estét ígér.

A SZENT CSALÁD, minden idők egyik legnépszerűbb pécsi színésznője, Vári Éva főszereplésével, bepillantást enged egy szeretetre éhes, esendő öregasszony életébe, aki négy gyermeket nevelt föl, és egyedül maradva foggal-körömmel harcol a szeretetükért. Schwajda György tragikomédiája több mint három évtized múltán is húsbavágóan időszerű. Az előadást a Jászai-díjas Vincze János rendezte, a további szerepekben Németh János, Bánky Gábor, Tamás Éva, Götz Attila, Füsti Molnár Éva, Bacskó Tünde, László Csaba és Tatai Gergő látható.

A Szent család című előadás egyik jelenete

A Pécsi Harmadik Színház többszörösen díjnyertes produkciója, a PISZKAVAS, amely túl van a 70. előadásán, Bacskó Tünde és Füsti Molnár Éva főszereplésével október 20-án tekinthető meg. Elfojtott indulatok, megrázó pillanatok, groteszk humor, elvágyódás. A kortárs ír szerző, Martin McDonagh drámája Parti Nagy Lajos magyar szövegével, Vincze János rendezésében elevenedik meg. Olyan mű ez, mely sírva nevettet, hisz tragikum és komikum, könnyed játék és véres valóság mesteri ötvözete.

A 80. előadásához közeledő BÁNYAVIRÁG pedig, amely főszereplőjének, László Csabának országos ismertséget hozott, október 28-án várja a közönséget. A további szereplőket a Jászai-díjas Bánky Gábor, Tamás Éva, Németh János és Bacskó Tünde kelti életre. Székely Csaba műve egyszerre érzékelteti groteszk humorral a helyzetek komikus abszurditását, és mutatja meg az emberi sorsok torokszorító reménytelenségét.

Októberben a gyermekközönségnek is különleges kínálattal kedveskedik a teátrum. A színházi előadások születésének kulisszatitkaiba enged bepillantást a Tamás Éva Játéktárával megvalósuló családi színházi délelőtt október 3-án és 24-én is, méghozzá úgy, hogy a közönség soraiban helyet foglaló kicsik és vállalkozó kedvű szüleik is tevékenyen részt vehetnek benne! Mindkét alkalommal más történetet feldolgozva hozzák létre a produkciót: 3-án A márványtojás című mese, 24-én pedig Az égig érő torony históriája elevenedik meg a színpadon.

Az irodalom zeneisége, a muzsika játékossága és a mozgás költőisége ötvöződik a Juhász Kata Társulat Felhőcirkusz című előadásában. Most közkívánatra újra fellépnek a Pécsi Harmadik Színházban e látványos, játékos, táncos-zenés produkcióval október 14-én, két alkalommal is: délelőtt 10 és délután 14 órakor. Az elsősorban 3-10 év közöttieknek szánt előadást Weöres Sándor: Bóbita című kötetének népszerű, s igen képszerű gyermekversei ihlették, de ezek nem hangzanak el, hanem a bennük leírt motívumok, s a költemények ritmusa, zeneisége adja az alapot a produkció képi megjelenítéséhez és különleges mozgásvilágához. Kortárstánc vegyül benne akrobatikus, cirkuszi elemekkel, ettől lesz megkapó és valóban lenyűgöző a publikum számára. Élőzenei kísérete klasszikus és improvizatív műveket ötvöz.

A PécsLIT Fesztivál keretében szeptember 16-ra meghirdetett, ám betegség miatt elmaradt Apád előtt ne vetkőzz című előadás október 6-án este 7 órakor látható a színházban. Felhívjuk kedves Nézőink figyelmét, hogy a szeptemberi időpontra megváltott jegyek az október 6-i időpontra NEM érvényesek, azokat a vásárlás helyén szeptember végéig válthatják vissza!

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS