Színes tűzfalak • Hetedhéthatár

Galéria

Színes tűzfalak

A Neopaint Works alkotócsoport közel 15 éve alakult azzal a szándékkal, hogy életre keltse a kézzel festett reklámozást és a dekoratív tűzfalfestés művészetét. Egy feledésbe merült szakma újragondolásával és modernizálásával a dekorációs festészet területén dolgoznak. Alkotásaikból válogattunk.

 

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulója alkalmából készült falfestmény a Batthányi téri HÉV végállomáson (Budapest, 2021.)

A Visegrádi Négyek – V4 alapításának 30. évfordulójára készült tűzfalfestmény Budapesten (2021.)

Budapesten, a belvárosi Dob utcában készült 500 négyzetméteres tűzfalfestmény a Converse CityForest program keretein belül. A grafikát Brunszkó „NikonOne” László illusztrátor készítette. A 10 nap alatt elkészült homlokzatdekorhoz a Graphenstone légtisztító festékeit használták. (2021.)

A Magyar Népmesék sorozat Aranyborjú c. részének egy képkockája látható egy játszótér tűzfal-felületén. A közel 500 négyzetméteres falfestmény 10 nap alatt készült el. (Budapest, VIII. Német utca, 2020.)

Kecskemét belvárosában készült tűzfalfestmény Róth Miksa üvegfestő mester munkája alapján (2018.)

Arany János születésének 200. évfordulójára készült tűzfalfestmény a Budai Középiskola homlokzatán. A 18 méter magas óriásportré 10 napig készült a márciusi hidegben. A projekt ötlete, valamint a grafikai terv is a Neopaint Works csoporttól származik. (Budapest, 1126 Márvány u. 32., 2018.)

A VII. kerületi Garay utca 4. tűzfal felületére, Róth Miksa üvegfestő mester születésének 150. évfordulójának alkalmából, a „Tiroli fiú” című művét festették meg. (Budapest, 2015.)

Homlokzatimitációs tűzfalfestmény Budapest belvárosában, a Klauzál téren. A falfestmény a „TűzfalRehab az Erzsébetvárosban” program keretein belül valósult meg. (Budapest, 2015.)

A „TűzfalRehab az Erzsébetvárosban” keretein belül megvalósult tűzfalfestmény, amely a városi biciklizésre hívja fel a figyelmet. A festési folyamatot a falfelület teljes körű felújítása előzte meg. (Budapest, 1073 Akácfa u. 9/b, 2015.)

Homlokzatimitációs tűzfalfestmény egy iskola belső udvarában. A grafikai tervet az eredeti épület elemei alapján készítették el. (Budapest, 2014.)

A „Lengyel-magyar Barátság fa” a budapesti lengyel intézet 75. évfordulójára készült. A felkéréskor két szempontot kaptak az alkotók: jelenjen meg a Barátság fája illetve, hogy ne egy klasszikus festmény legyen, hanem inkább modernebb. Így tervezték meg az apró háromszögekből álló fát, amit azóta már Kristályfának is szoktak hívni. (Budapest, 1072 Klauzál utca, 2014.)

A menekültügyekért felelős nemzetközi szervezet, az UNHCR kérte fel az alkotócsoportot a kislány arcképének megfestésére. A kép a belvárosi Gozsdu udvarban készült el, egy hét alatt. Nagy kihívást jelentett a kislány tekintetének, valamint a kendőjének a hiteles és fotorealisztikus ábrázolása. (Budapest, Gozsdu-udvar. 2014.)

Rubik Ernő 70., a Rubik-kocka 40. születésnapjára készült belvárosi tűzfalfestmény. A teljes falfelületet felújították mielőtt megkezdődött volna a két hétig tartó dekorációs festési folyamat. (Budapest, Rumbach Sebestyén u., 2014.)

A magyar labdarúgó válogatott és egyben a magyar sport legnagyobb sikerének aposztrofált londoni győzelem, az Évszázad Mérkőzése, egy 1000 négyzetméteres belvárosi tűzfal felületen. A 6:3-as Wembley diadalról és az Aranycsapat tagjairól emlékezik meg a festmény. A festmény három hét alatt készült el. (Budapest, Rumbach Sebestyén u., 2013.)

Az alkotócsoport második köztéri dekorációs festése, amit megrendelő nélkül hoztak létre saját ötletek és tervek alapján. A céljuk az volt, hogy felhívják a városvezetés figyelmét a dekorációs festés előnyök adta lehetőségekre. Egy régóta kinézett felület a Nemzeti Színház szomszédságában egyértelműen adta a témát, miszerint a legnagyobb színészeink közül néhányat szeretnének megfesteni. A festmény létrejöttében sokat segített a színház vezetősége, főként a képek megjeleníthetőségének engedélyezési folyamatában. A kép azóta is épen, firkák nélkül látható. (Budapest, Rákóczi-híd, 2011.)

Az alkotócsoport első városi faldekorációja, amely a régi Városháza épületet ábrázolja, a jelenlegi Városháza tőszomszédságában. Ezzel az akcióval próbálták felhívni a belvárosi önkormányzatok figyelmét, hogy a szép, igényesen elkészített köztéri festéseknek helye van a városban. Az addig állandóan összefirkált felületet azóta sem rongálták meg. (Budapest, Erzsébet tér, 2011.)

 

(A képek forrása: neopaint.hu)


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS