A Pannon Filharmonikusok írt indulót a pécsi Csörgőlabda Csapatnak • Hetedhéthatár

Emberi tényező

A Pannon Filharmonikusok írt indulót a pécsi Csörgőlabda Csapatnak

A Pannon Filharmonikusok rendkívül fontosnak tartja, hogy minden társadalmi csoport hozzájuthasson a zenehallgatás koncerttermi élményéhez. A zenekar éppen ezért indította útjára a „Még1esély” koncertsorozatot a Kodály Központban azok számára, akik mozgásukban vagy szociális kapcsolódásukban korlátozottak (idősotthonokban élők, szellemi fogyatékossággal élők, anyagilag rászorulók), vagy olyan fogyatékossággal élnek, amely megnehezíti a koncertlátogatást.

A zenekar ezt az utat folytatva most a vakok és gyengénlátók halláson alapuló parasportját űző pécsi Csörgőlabda Csapattal is együttműködésre lépett, melynek keretében a csapat tagjai meghívást kaptak a Pannon Filharmonikusok hangversenyeire, illetve hangszersimogatón vehettek részt a zenekar muzsikusaival. Egyik zenészük, Kiss Szabolcs harsonaművész pedig egy zenei indulót komponált a csapatnak, amelyet élőben elő is adtak számukra Vass András állandó karmester vezényletével. Karmester úr őszinte, személyes gondolatait is megosztotta a csörgőlabdásokkal. A Kodály Központ hangversenytermében nem először jártak a Csörgőlabda Csapat tagjai, de ez alkalommal csak nekik szólt a muzsika. A terem nemcsak azért ismerős már a csapatnak, mert részt vettek hangversenyen, hanem mert rövid házbejárás keretében megismerkedhettek a központ és a zenekar történetével, bejárhatták a termet az első széksoroktól a karzat tetejéig, végigtapogatva a széksorokat, a híres akusztikájú terem falburkolatát, sőt, még a színpadra és a backstage-be is bemehettek.

Ezen felül a zenekar névszponzorként is mögéjük állt, már PTE-PEAC Pannon Filharmonikusok néven mutatják be a csapatot.

A csörgőlabda és a zene is egy eszköz arra, hogy kiadjam magamból, ami bennem van” – mondja Varga-Deák Márta, a Pannon Filharmonikusok koncertmestere, majd hozzáteszi: „Ha becsukod a szemedet, akkor egy kicsit jobban fókuszálsz a zene mélyére, olyan mintha egy kicsit másik oldalát ismernéd meg a darabnak, amikor nem látod, csak hallod. Ugyanolyan érvényes, ugyanolyan hatással lehet rád, de egy kicsit másik oldala.”

„Rögtön ráfordultam az energiára. Hátrányban élő emberek játékáról van szó, viszont az energia, ugyanaz: győzni kell, számítunk rád!” – meséli Kiss Szabolcs harsonaművész, a Pannon Filharmonikusok zeneszerzője a csapat indulójának megírása kapcsán.

Az EMMI Támogatáskezelő segítségével létrejövő együttműködésről egy rövidfilm is készült – a Light Film Studio csapata kísérte végig a csapatot hónapokig -, amellyel a zenekar példát kíván mutatni az ország együtteseinek, valamint a dél-dunántúli régióban élő rászoruló, nem intézményi keretek között élő embertársainknak arra, hogy a koncertlátogatás esélyt ad a méltó emberi életre. Ezen felül a Pannon Filharmonikusok aktív kommunikációs támogatással szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a zenének valódi ereje van az emberi távolságok felszámolásában.

A zenekar október 15-én a Fehér Bot Nemzetközi Világnapján tette közzé „A cél felé” című érzékenyítő kisfilmjét, amely ezen a linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=SA3TEuA_A2I

 

A PTE-PEAC Pannon Filharmonikusok Csörgőlabda Csapatról

A pécsi Csörgőlabda Csapat a PEAC 2014-ben létrejött Paraszakosztályának elsőként megalakult csapata. A csapat 2015 őszén robbant be a magyar országos bajnokságba, győzelmet-győzelemre halmozva, végül 2016 tavaszán a csapat aranyérmes lett a Magyar országos csörgőlabda bajnokság B csoportjában. A csapat 2017-ben bronz, 2018-ban ezüstérmes lett a Magyar Bajnokságban. A 2018-19 sportévadra már két csapatot nevezett be a PEAC, az MB1 és MB2-ben is. A sportkörbe jelentkező látássérült fiúknak és lányoknak a szabadidős tevékenységen túl, lehetőségük nyílik kimagasló sporteredmények elérésére is, a csapat több játékost is adott az országos női válogatott keretébe, akik nemzetközi versenyeken és a finnországi Európa-bajnokságon is ott lehettek.

 

A csörgőlabdáról

A csörgőlabda (goalball) egy kimondottan látássérülteknek kifejlesztett labdás sportjáték. A játékot a II. világháború után találták ki a megvakult katonák rehabilitációjára, majd hamar az egész világon elterjedt. Magyarországon is már 50 éve játsszák, a budapesti vakok intézetében és a gyengénlátók iskolájában sportszerűen oktatják.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS