Makovecz Imre stílusában épült pavilonnal mutatkozik be Magyarország a Dubaji Világkiállításon • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Makovecz Imre stílusában épült pavilonnal mutatkozik be Magyarország a Dubaji Világkiállításon

Október elején nyitotta meg kapuit az Expo 2020 Dubai, amely közel 200 kiállító ország részvételével várja a látogatókat fél éven keresztül. Ez az első világkiállítás, amelyet a Közel-Keleten rendeznek meg, Dubaj 25 millió látogatót vár szerte a világból – derül ki a hazánk hivatalos képviseletét ellátó Expo 2020 NKft. tájékoztatásából.

A magyar pavilon és a stáb a megnyitó napján

 

A magyar pavilon építése során egyetlen csepp vizet sem használtak fel

A magyar pavilon a világkiállítás Mobilitás kerületében található. Hazánké az első faszerkezetes épület nem csak a világkiállításon, hanem az egész Perzsa-öböl menti régióban. A pavilont Makovecz Imre egykori tanítványa és munkatársa, Csernyus Lőrinc tervezte. Az építés során egyetlen csepp vizet sem használtak fel, így kapcsolódva az expó egyik fő témájához, a fenntarthatósághoz.

A magyar pavilon kivitelezését a WHB-Épkar Kft. végezte el. A cég számos magyar szakmunkást (festőket és burkolókat) valamint magyar mérnököket is foglalkoztatott a munkához, az egyedi faépítményen 17 ács dolgozott hónapokon keresztül.

Külön említésre méltóan zajlott a projekt nemzetközi logisztikai egyeztetése: a magyar mérnökök együttesenvilág szervezték meg a legyártott fatartók és kiegészítő elemeik szállítását az Egyesült Arab Emirátusokba. Mindez egy Volga-Dnepr Antonov An-124 óriás teherszállító géppel valósult meg, a repülő háromszor fordult a fa tartóelemekkel.

 

A pavilon központi témája a víz

Az Aqua Roots of Hungary névre keresztelt épület Magyarország páratlan vízkincseit, kialakulásukat, történetüket mutatja be, különösen nagy hangsúlyt helyezve természetes vízkészletünkre, gyógy- és termálvizeinkre, valamint a balneológiára.

 

192 pavilon közül a 15 legérdekesebb közé választották a magyart

A pavilonban megtekinthető kiállítás egy tudás- és élményalapú interaktív tárlat, melynek csúcspontja a kupola terem, ahol a látogatók egyedülálló látványban és élményben részesülhetnek. A Magyar Pavilon tematikája alapján elnyerte a Time Out Dubai újságíróinak elismerését, ugyanis a világkiállítás 192 pavilonja közül a 15 legkülönlegesebb közé választották.

A magyar pavilon Facebook oldala

(Forrás: Magyar Építők)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS