A Bizottság azt javasolja, hogy 2022 legyen az ifjúság európai éve • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A Bizottság azt javasolja, hogy 2022 legyen az ifjúság európai éve

Ursula von der Leyen elnöknek az Unió helyzetéről szóló 2021. évi beszédében tett bejelentése nyomán a Bizottság a mai napon hivatalos javaslatot fogadott el arról, hogy 2022-t nyilvánítsák az ifjúság európai évévé. Európa számára fontos, hogy a fiatalok jövőképpel rendelkezzenek, illetve kellő szerepvállalásra és részvételre törekedjenek, hiszen csak így tudunk jobb, környezetbarátabb, befogadóbb és digitálisabb jövőt teremteni.

Ursula von der Leyen
Kép: Wikipédia

Ezzel a javaslattal Európa arra törekszik, hogy a jövőre nézve több és jobb lehetőséget biztosítson a fiataloknak. A Bizottság továbbá közzéteszi legfrissebb uniós ifjúsági jelentését, amely áttekintést nyújt az európai fiatalok helyzetéről az oktatás, a képzés, a tanulás, a foglalkoztatás, valamint a polgári és politikai szerepvállalás terén.

Az ifjúság európai éve révén a Bizottság az Európai Parlamenttel, a tagállamokkal, a regionális és helyi hatóságokkal, valamint az érintettekkel és a magukkal a fiatalokkal együttműködve:

  • megbecsüléséről és támogatásáról biztosítja azt a generációt, amely a világjárvány idején a legtöbb áldozatot hozta, felhívja a figyelmüket arra, hogy a zöld és digitális átállás új távlatokat és lehetőségeket kínál, és ezzel új reményt és erőt ad nekik, valamint növeli a jövőbe vetett bizalmukat;
  • valamennyi fiatalt, különösen a kevesebb lehetőséggel rendelkezőket, a hátrányos helyzetűeket, a vidéki vagy távoli térségekből érkezőket, illetve a kiszolgáltatott csoportokhoz tartozókat arra ösztönzi, hogy aktív polgárokká váljanak, és legyenek a kedvező változások kulcsszereplői;
  • az uniós szakpolitikák által lehetőségeket teremt a fiataloknak, hogy így segítse személyes, társadalmi és szakmai fejlődésüket. Az ifjúság európai évét a NextGenerationEU sikeres végrehajtása is támogatja a minőségi munkahelyek, oktatási és képzési lehetőségek biztosítása terén, valamint
  • ötleteket merít a fiatalok tetteiből, jövőképéből és meglátásaiból, hogy az Európa jövőjéről szóló konferenciára építve tovább erősítse és élénkítse a közös uniós projektet.

A Bizottság jelenleg dolgozza ki tevékenységi programját, és az érdekelt feleket arra kéri, nyújtsák be ötleteiket és javaslataikat. Az elkövetkező napokban külön e témával kapcsolatos felmérés indul az Európai Ifjúsági Portálon. A Bizottság a többi uniós intézménnyel, a tagállamokkal, a civil társadalmi szervezetekkel és a fiatalokkal együttműködve az év során számos európai, nemzeti, regionális és helyi szintű tevékenységet fog szervezni, és új kezdeményezéseket fog fontolóra venni. A tevékenységek köre olyan kérdésekre fog kiterjedni, amelyek főként a fiatalokat érintik, az európai ifjúsági célokban kiemelt olyan prioritásokhoz igazodva, mint az egyenlőség és az inklúzió, a fenntarthatóság, a mentális egészség és jóllét, valamint a minőségi foglalkoztatás. A tevékenységekben az EU-n kívül élő fiatalok is részt vehetnek majd. A Bizottság felkéri a tagállamokat, hogy jelöljenek ki egy-egy nemzeti koordinátort, aki az ifjúság európai évében való részvétel megszervezéséért felel.

A Bizottság javaslatát most a Parlament és a Tanács vitatja meg, és ennek során figyelembe veszik az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság és a Régiók Bizottsága véleményét is. Az események és tevékenységek várhatóan januárban kezdődnek meg.

A biztosi testület tagjainak nyilatkozatai

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A világjárvány számos lehetőségtől megfosztotta a fiatalokat – attól, hogy új emberekkel találkozzanak, új barátokat szerezzenek, illetve új kultúrákat ismerjenek meg és fedezzenek fel. Bár az elveszett időt senki nem adhatja vissza, a mai napon azt javasoljuk, hogy 2022 legyen az ifjúság európai éve. Az éghajlatváltozástól kezdve a társadalmi kérdéseken át a digitalizációig politikai döntéshozatalunk és prioritásaink középpontjában a fiatalok állnak. Készek vagyunk meghallgatni őket – az Európa jövőjéről szóló konferencián is ezt tesszük –, és együtt akarunk velük dolgozni az Európai Unió jövőjének alakításán. Ez az Európai Unió erősebbé válik azáltal, ha felkarolja a fiatalok törekvéseit, megalapozott értékekkel rendelkezik és bátran cselekszik.”

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök a következőket mondta: „Az Európai Unió a szabadság, az értékek, a lehetőségek és a szolidaritás olyan térsége, amely egyedülálló a világon. A világjárványból való kilábalás időszakában, amely során bebizonyosodott, hogy együtt erősebbek vagyunk, a 2022-es európai ifjúsági év hangsúlyossá fogja tenni ezeket az elveket fiatal generációink számára és velük együtt Európa-szerte. Kötelességünk megvédeni és szerepvállalásra ösztönözni a fiatalokat, mivel sokféleségük, bátorságuk és merészségük alapvető fontosságú Európa jövője szempontjából.”

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos így nyilatkozott: „Az ifjúság európai évének paradigmaváltást kell eredményeznie abban a tekintetben, hogy miként vonjuk be a fiatalokat a szakpolitikákba és a döntéshozatalba. Az európai év célja, hogy meghallgassuk és bevonjuk a fiatalokat, illetve népszerűsítsük az előttük álló konkrét lehetőségeket. A generációk közötti szakadékot is át kell hidalnunk. A mai fiatalok kevésbé érdeklődnek a társadalmi folyamatokban való részvétel hagyományos formái iránt, de aktívan kiállnak a véleményükért, és új módokon lépnek fel. Az ifjúság európai évével a fiatalok elkötelezettsége előtt szeretnénk elismeréssel adózni. Ezzel a döntéssel közös alkotási folyamatot indítunk az összes érdekelt féllel, hogy mindannyian hozzájáruljanak az év sikeres megszervezéséhez.”


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS