Fenyőillatú karácsonyi bélyeg • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Fenyőillatú karácsonyi bélyeg

A karácsonyi jókívánságok postára adásához a Magyar Posta – az elmúlt évekhez hasonlóan – 2021-ben is értékjelzés nélküli, Belföld felirattal ellátott, öntapadós forgalmi bélyeget bocsát ki. Az alapváltozat ötven bélyegképet tartalmazó ívben, a speciális, fenyőillatú változat pedig öt bélyegképes kisívben készült.

A bélyegkép főmotívuma ezúttal az ünnep egyik jelképe a fenyőfa. Az újdonságot Daniel Krisztián tervezőgrafikus tervezte és a Codex Érték-papírnyomda Zrt. gyártotta.

Az örökzöldek tisztelete már a germán, a római, az egyiptomi és a kelta kultúrák hagyományvilágában is ismert volt. Néhány forrás szerint középkori szokás volt, hogy egy fiatal fát vágtak ki, ami az ifjú élet feláldozását jelképezte, hasonlóan Jézushoz, aki fiatalon áldozta fel életét az emberekért. Az első feljegyzés a karácsonyfáról a 15. század végéről, míg az első írásos emlék a fenyőfa árusításáról 1521-ből származik. A feljegyzések szerint Magyarországon az első karácsonyfát 1814-ben állították.

A flexo eljárással gyártott, 50 bélyegképet tartalmazó nyomdai ívet az alsó ívszélen és a vonalkódon elhelyezett képi elemek, valamint magyar, angol, német és francia nyelvű ünnepi feliratok teszik érdekesebbé. A bélyegek ívből való kivételét elősegítendő a vonalháló nyomdailag előzetesen eltávolításra került.

A kisív esetében a bélyegképeken alkalmazott flexo nyomdai eljárást diszkrét formalakkozás egészíti ki, és elegánsan csillogó hópelyhek látványával dobja fel a kompozíciót. A bélyegkép középső részére, a fenyőágak övezte felületre szitalakk került, amely a fenyő különleges illatát mikrokapszulákba zárva tartalmazza, és ujjbeggyel dörzsölés hatására válik érezhetővé.

A bélyeghez tartozó alkalmi boríték és bélyegző fő eleme a hópehely.

A kiadványok 2021. október 25-től kaphatók az elsőnapi postákon, a Filapostán, és megrendelhetők a Magyar Posta internetes áruházából is. A Magyar Posta 2021. november 28. és december 26. között, idén is lehetőséget biztosít arra, hogy ügyfelei – a szolgáltatási díj megfizetése mellett – ünnepi bélyegzéssel küldjék üdvözleteiket.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS