Nemzetközi Cirkuszfesztivál a Fővárosi Nagycirkuszban, 2022. január 11-17. • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Nemzetközi Cirkuszfesztivál a Fővárosi Nagycirkuszban, 2022. január 11-17.

Idén ismét nézője lehettem az immár 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválnak, ahol két versenyprogram, az A és B keretében mutatkoznak be a világ minden tájáról érkezett cirkuszművészek. Az előadásokon a nézők mellett nemzetközi zsűri is figyeli a produkciókat, akik végül kialakítják a helyezéseket és a díjazásokat. A szakmai grémium a Monte Carloi Cirkuszfesztiváltól kezdve az európai, az amerikai és az ázsiai cirkuszvilág prominens személyiségeiből áll. Sajátosságként nálunk külön zsűrit alkotnak a magyar cirkuszigazgatók, külön elismerésekben részesítve a versenyzőket.

A korábbi cirkuszfesztiválok mindegyike után arra gondoltam, innen már nem okozhatnak nagyobb meglepetést a produkciók, de miután a valóság sorozatosan rácáfolt a feltevésemre, beláttam, bármilyen elképzelhetetlen is, a cirkuszművészet újabbnál-újabb lélegzetelállító műsorszámokkal képes előállni. Az alapelvek, mint a bizalom, az egyensúly, az együttműködés szerepe ha lehet, még fontosabb. A produkciók egyre nehezebb elemeket tartalmaznak, melléjük pedig párosul a fénytechnika, a hangeffektusok, és a videotechnika. Minden számdramaturgiára épül, művészi mozgással és színpadi előadásmóddal megvalósítva. Már elő sem lehet hozni, milyen cirkuszi számokat láttunk gyerekkorunkban, elég ha valaki néhány éve nem járt cirkuszban, az is ugyancsak elámul.

Igazi fesztiválhangulat lengi be magát az épületet is, rögtön kint az átlátszó, megvilágított gömbsátorral, benne artistaiskolások bemutatóival, az épületben pedig az előtérben és a feljárón ledes fényfelületekkel és kivetítőkkel.Mindez ráhangolja a nézőt a további meglepetésekre, és ezután nincs is más dolga, mint átadni magát a produkciók bűvöletének. Az egyes számokból színes kavalkád áll össze, hiszen rúd, deszka, egykerekű, lengőtrapéz, nyújtó, levegőkarika, ugró számok követik egymást, állatszámmal tarkítva, de nem maradnak ki a sorból a bohócok sem.

Nehéz kiemelni néhányat a sok műsorszám közül, ezért inkább próbálom érzékeltetni, milyen pillanatoknál állt el a nézők lélegzete: a négyen egymás vállán állók tetejébe szaltóval még az ötödik is felugrik;a magasban lengő hintát az artista teljesen elengedve a levegőben duplaszaltózik, majd elkapja a hintát; ketten egymás fején állva támaszkodnak úgy, hogy a fejükre erősített két tőr összeérő hegyén tartják meg az egyensúlyt; egymásba rakott 17 egykerekűn 9 méter magasban az artista körbeteker a porondon (ezzel Guinness rekordot állított be);egymásra rakott székek tetején egyensúlyoz az artista, és sorolhatnám tovább.Láthattunk egy vadonatúj megjelenítést (nekem legalább is az volt), amikor a pillangó nevű levegőszám artistái fényvisszaverő öltözetben léptek porondra, közben a nézőtér sötétbe borult, így csak ők voltak láthatók, a néző pedig úgy érzékelte, hogy valóban pillangók röpködnek a porond felett.

A bohócok is hozzák a formájukat a pingponglabdás dobolással, a képtelen helyen gyújtott tűz oltásának reménytelen próbálkozásával, csetléssel-botlással. No meg a kutyaiskola a padokban ülő nebulókkal, a számtanpéldát kellő számú ugatással megoldó diákkal, a táblát lelkesen törlő hetessel, az énekórán felelő társukkal.

Szünet előtt korábban porondra nem vitt elemekkel találkozhattunk, amelyekkel feltehetőleg a megfogyatkozott állatszámok pótlását igyekeztek valamelyest ellensúlyozni, azon túl, hogy felhívták a figyelmet az ember és állat együttműködésére, a lovak szerepére akár a történelemben, akár a mindennapokban, nagy hangsúllyal pedig a felelős és szeretetteljes állattartásra. Ennek bemutatására a porondra léptek különböző korok magyar lovasai, kiképzett kutyák a gazdáikkal, mindenféle korú gyerek a házi kedvencével, művész vendégként pedig Papadimitriu Athina pompás fekete lovon bevonulva, szívhez szóló üzenettel csatlakozott a többiekhez.

A fesztivál programját gazdagították szakmai rendezvények, a versenyprogramon kívül pedig Newcomer Show keretében bemutatkoztak a magyar artistatehetségek.

A január 17-ei díjátadó gála hivatalosan a befejező program. Van azonban a fesztiválnak utóélete, január 22-től március 15-ig a közönség a Fesztivál Plusz 2022 előadásokon láthatja a válogatott produkciókat. Kínálkozik tehát alkalom bőven, csaknem két hónapig még megcsodálhatók a versenyszámok, melyet javaslok mindenkinek, aki különleges élményt szeretne. A délelőtti és a kora délutáni időpontok alkalmas a kisebb gyerekek és iskolás csoportok számára is, vélhetően ilyen megfontolásból tartják az előadások legtöbbjét ekkor.

(Fotók: Fővárosi Nagycirkusz)

 

A fesztivál fényei

Afrika egyensúlyozó trió

Kazah csoport

Kolumbiai ugródeszka csoport

Mongol székegyensúlyozó

Orosz pillangók a levegőben

Orosz ugrócsoport

Richter Kevin ugrócsoportja

Spanyol egykerekű szám

Cirkuszművészek a záróképben


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS