január 2022 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2022. január

Scriptor ex machina[1]

Gyakori írói fogás valós személyekről mintázni szereplőket, mely személyek akár magukra is ismerhetnek aztán egy-egy adott könyvben. Ennek a fordítottjára viszont aligha akad példa; nevezetesen, hogy az író a képzelete által teremtett személyek közül akár csak egyet is viszontlásson a valóságban.

Reggeli galambok

Minden reggelen, pontban nyolckor
megérkeznek hozzám a galambok.
Mintha egy óra lenne a begyükbe
építve, jelzik nekem: éhesek!

Valaki kapaszkodik

Szemeim körül sötét karikák
behúzott néhányat a hirtelen jött
keményöklű tél,
sikeres tranzakció volt
áthatotta az életszerűség.

Amulettidő

Minden apró kristály egy mikrokozmosz:
rezdül, fittyet hányva annyi sok korhoz,
választ adhat kis és nagy szenvedélyre,
és mindig lesz, ki nem érti ezt félre.

Hogy vagy barátom?

Ne kérdezd tőlem, hogy’ vagyok,
már megkérdezted tegnap.
Itt nem változott semmi se’.
Ki tudja mi lesz holnap…

Made in Pécs Díj 2021 – ismét díjazták a legjobbakat

A közkedvelt pécsi programajánló magazin munkatársai évről évre díjazzák a városban az elmúlt évben megvalósult kulturális, művészeti események és létesítmények, valamint vendéglátóhelyek közül a legjobbakat, legértékesebbeket, leginnovatívabbakat. Az idei díjátadó január 21-én került megtartásra. Lapunk szerkesztősége is gratulál a díjazottaknak és köszönetet mondunk a Made in Pécs munkatársainak! Az évről évre átadásra kerülő díj egy mércét jelent, amit csak a legjobbak tudnak megugrani. Ennyi év után véleményünk szerint ez egyfajta ösztönző erőt és kihívást is jelent: akinek módjában áll, valósítson meg eredeti, hiánypótló terveket és tegye mindezt a lehető legmagasabb szakmai színvonalon, odafigyeléssel, alázattal – emberi módon.

Grenoble Európa zöld fővárosa

A franciaországi Grenoble vette át egy évre az Európa zöld fővárosa címet a finnországi Lahtitól, közölte az Európai Bizottság január 18-án. A város elsősorban a zöldítésére irányuló beruházásoknak köszönhetően nyerte el az uniós díjat.

Ezen a napon halt meg Salvador Dalí

Salvador Dalí 1904. május 11-én született a spanyolországi Figuerasban és ugyanott halt meg 1989. január 23-án. Édesapja jogász, akinek tekintélyes könyvtárát a gyermek Dalí lázasan bújja. Olvasásszomjánál csak a rajz iránti vonzalma nagyobb. Ügyesen rajzol, ami azonnal feltűnik környezetének.

Viktor és Viktória – 1. rész

Chiş százados kimerülten, porosan roskadt estefelé az asztalhoz. Lánya, Viktória sajnálkozva nézett szálas, pakombartos apjára.
– Elfáradtál?
– Zűrös napom volt – válaszolta a férfi anyanyelvén, románul.

(F)ordítok – 36.

Hajnal Éva: Ha
Ha reggel jönnél hozzám,
Isten öleléséből font széken kínálnék helyet,
hajnali napfényt töltenék poharadba.

200 Petőfi szabadon

A Petőfi Irodalmi Múzeum a magyar kultúra napja alkalmából szabadon hozzáférhetővé teszi a Múzeum legféltettebb kincseit. A bicentenáriumi Petőfi Sándor-emlékév előzeteseként Petőfi eredeti verseit, leveleit, portréit, köteteit, a hozzá köthető relikviákat és műalkotásokat nézheti meg és töltheti le a látogató a 200 Petőfi szabadon weboldalon.

Két Hold világa – sorsjáték

Az előadás ajánlóján olvassuk: „Nemes Nagy Ágnes költő mértékadó és meghatározó személyisége volt a II. világháború utáni magyar irodalomnak. Lengyel Balázs író, esszéista, irodalomszervező az Újhold folyóirat körének legjelentősebb kritikusa volt. Kettejük sorsa szétválaszthatatlanul összefonódott, és annak ellenére, hogy házasságuk válással végződött, szellemi életközösségük, barátságuk mindvégig megmaradt.

„Light My Fire” – Gyújts tüzet bennem!

Rocker lettem általad
Százszorszépekkel festett arcodba haraptam
Rétek szűz virágai közt vadul csatangoltam
Lobogó hajtincseinkből szerelmünk örök hálóját fonva
Rogytunk földre emelkedtünk magasba

Lőwy Ábris (kitalált személy) 

(Tikva ( פתח תקוה jelentése: a reménység kapuja), 1946. szeptember 04. – Golán-fennsík, 1967. június 10.) Magyar származású ortodox zsidó család egyetlen fia. Édesapja Budapesten született: Lőwy Ávrám rabbi, családja szellemi vezetője volt. Ábris, négy nővérét követően látta meg a napvilágot.

Free dome

Szabad vagyok, mint a madár
Repülhetnék is akár
Szárnyaszegetten
Felszegett állal
Mint egy büszke állat
Vagy úszni az árralArchívum

Hozzászólások

DISQUS