január 2022 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2022. január

Mikor „szédül” az ember?

Győrvári Lajos elmúlt ötven éves. Először érezte, hogy szédül. Felkelt az ágyból és keringett vele a szoba.
– Már űrhajósnak sem lennék jó!
Aztán a lépcsőn lefelé szintén szédült. Kapaszkodnia kellett.

Csillaghullás

Azt hitted, ismersz?
Azt hittem, én is…
Nagyon szerettél?
De látod, mégis
két ismeretlen
állt döbbenetben

Az örökség

A vaskos tölgy évtizedek óta építette a birodalmát, az égbe nyúltak az ágai, a mélybe terjeszkedtek a gyökerei. Férgek és madarak otthona volt, mint a mesebeli ötujjú kesztyű, amelybe beköltözött a béka, a pocok és az öreg rövidlátó hangya.

Viktor és Viktória – 2. rész

Eltelt egy hét. Idő: 1989. december 15., 12 óra körül. A Timotei Cipariu utcában, itt lakott Tőkés László tiszteletes, mintegy 200 főnyi tömeg tolongott. A lelkész lakását, illetve templomot rendőrkordon védte a tömegtől, a házon belül a hívők, akik meg beljebb nem eresztettek senkit sem.

Fákról és másról…

Kiszúrják a füstös szürke eget
Az ágak
Égig érnek
Pedig nem
Szunnyadó tetszhalott keretez
Kilátástalanságot
Nehéz belátni

Európa jövője: az európaiak az éghajlatváltozást tekintik az EU előtt álló legnagyobb kihívásnak

Az Európai Parlament és a Bizottság ma egy közös, Európa jövőjéről szóló Eurobarométer tematikus felmérést tesz közzé. – Tíz európai fiatal közül kilenc (a 15–24 évesek 91%-a) véli úgy, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem hozzájárulhat saját egészségének és jólétének javításához, míg az összes válaszadó 87%-a osztja ezt a véleményt.

(F)ordítok – 37.

Csák Gyöngyi: Valaki kapaszkodik
Szemeim körül sötét karikák
behúzott néhányat a hirtelen jött
keményöklű tél,
sikeres tranzakció volt
áthatotta az életszerűség.

Time is honey

Van ami elmúlik
S van ami csak most kezdődik
Az Óra nem arra való
Hogy mutassa az Időt
Inkább az Idő nagyképűsködik
Azzal, hogy van Órája

A szalamandrák

Noé ideje óta nem volt akkora vízözön. Gőzölögtek a földek, és füstölögtek a hegyek. Az erdő nagy csöndességben állt és egyre zöldebb lett. Egyre tisztább. Mi, városiak, szólni alig mertünk, amikor hallottuk, milyen néma az erdő, és amikor láttuk, milyen tiszta a világ.

A Pécsi Dalárda története – (1847, 1862-1949) – 40. rész

Most hosszasan kell idéznem Haksch Lajos (1862-1939) sokat citált könyvéből („A negyvenéves Pécsi Dalárda története /1862-1902/”), mivel olyan esemény következik; amely zenetörténeti mérföldkő, kuriózum (és még sorolhatnám a fényes jelzőket) városunk kultúrtörténetében.

János vitéz – élőzenés táncköltemény

A Varidance a dunaújvárosi Bartók Színház tánctagozatával egy egészen különleges, élőzenés János vitézt hozott létre Vári Bertalan rendezésében, koreográfiájával. A táncprodukció budapesti bemutatója 2022. január 27-én lesz a XIII. kerületi RaM Színházban. Februárban és márciusban is látható az előadás a RaM-ban.

Előretekintő élettartam – A népesség öregedésének új szemlélete

Vadonatúj megközelítést ajánl a népesség öregedésének vizsgálatára Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov. Kötetükben a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzik. „Könyvünk célja, hogy egy olyan szemüveget adjon az olvasó kezébe, amivel tisztábban láthatja az öregedés különböző dimenzióit. Egy olyat, amelyen keresztül, ha az olvasó egyszer belenéz a demográfia rejtelmeibe, soha többé nem akarja majd levenni” – jelzik előre a szerzők.

A jövő kívánsága

Amint hullócsillag karcolja az eget,
gyermeki lét úgy fáj, és ragyog, míg ébred.
Hívatlan a kétely önmagára eszmél,
valamit ad, s cserébe másikat kér el.

Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 45.

1941. december 12-én Magyarország hadat üzent az USA-nak. Nagykövetünk bement a washingtoni külügyminisztériumba, és átadta a hadüzenetet. Ezután érdekes párbeszéd következett.
– Mi az Önök államformája?
– Királyság.

Scriptor ex machina[1]

Gyakori írói fogás valós személyekről mintázni szereplőket, mely személyek akár magukra is ismerhetnek aztán egy-egy adott könyvben. Ennek a fordítottjára viszont aligha akad példa; nevezetesen, hogy az író a képzelete által teremtett személyek közül akár csak egyet is viszontlásson a valóságban.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS