Helyiérték – Új szerzemények • Hetedhéthatár

Galéria

Helyiérték – Új szerzemények

Helyiérték nem az első új szerzeményeket bemutató kiállítás a Ludwig Múzeumban. A mostani annyiban különleges, hogy elsősorban az elmúlt 78 évben beérkezett – az NKA kollégiumai segítségével megvásárolt, az aacheni Ludwig Stiftung által letétbe helyezett, illetve művészek és műgyűjtők által adományozott – műalkotások szerepelnek a válogatásban, ezek közül pedig azok a művek, melyek korábban nem voltak láthatók gyűjteményi és időszaki kiállításainkon, tehát a közönség számára az újdonság erejével hathatnak.

A kiállítás a „válogatás válogatása”, hiszen a mára több mint 1 000 műtárgyból és 40 000 tételből álló gyűjteményből a fenti csoport is majd 500 művet jelent. Ennek kevesebb, mint felére szűkítették a mostani kiállítás anyagát; a további műveket a múzeum honlapján találják meg az érdeklődők.

A válogatás egyben áttekintést ad a Ludwig Múzeum gyűjtőköréről is. Szerepelnek a neoavantgárd progresszív művészei, továbbá a hetvenes évek konceptuális tendenciái eddig még be nem mutatott munkákkal, illetve a vajdasági BOSCH & BOSCH alkotói, párhuzamba állítva a Pécsi Műhely tevékenységével. A múzeum külön termet szentelt a 2010-es évek végén egyre markánsabbá váló festészeti fordulat fiatal alkotóinak és a legfiatalabb művésznemzedék további tehetséges képviselőinek.

A gyűjtemény különlegességét közép-kelet-európai karaktere adja: tematikus blokkokban helyezték el a frissen bekerült szlovák, ukrán, észt, lengyel, orosz és albán műveket, összevetve a hasonló magyar törekvésekkel.

Hasonló egységekbe kerültek a női szerepmodelleket vizsgáló munkák, az egyéni és kollektív történelmi emlékezetet/traumákat érintő, elsősorban fotó alapú művek, az (ön)arcképek és hiányuk. Olyan általánosabb művészetelméleti kérdéseket is felvetnek a kiválasztott művek, mint a „képtelenség”, avagy a képi identifikáció nehézsége és elvesztése, a művész és a művészet társadalomban betöltött pozíciója, a táj és az életkép tradícióinak felülírása, valamint a három dimenzió és a sík viszonya.

Természetesen ezek a csoportok átjárhatók. A kiállítás rendezése során arra törekedtek, hogy ne didaktikusan határozzák meg az értelmezési kereteket, hanem inkább – a művekhez írt szövegek segítségével – a látogató maga is új nézőpontokat keressen és új összefüggéseket teremtsen a művek között.

A kiállítás anyagát válogatta és rendezte: Bradák Soma, Dékei Kriszta, Fabényi Julia, Készman József, Szipőcs Krisztina

Kiállító művészek: Pjotr ARMJANOVSZKIJ, BAKOS Gábor, BARABÁS Zsófi, BÁLVÁNYOS Levente, BARANYAY András, BORSOS LŐRINC, Kim CORBISIER, CSATÓ József, Alexandr CSEKMENYOV, CSERNIK Attila, David CSICSKAN, Anna DAUČÍKOVÁ, ERDÉLY Miklós, ERDÉLYI Gábor, FABRICIUS Anna, FICZEK Ferenc, Stano FILKO, FODOR János, GALÁNTAI György, GÉMES Péter, HAJAS Tibor, Alban HAJDINAJ, HALÁSZ Péter Tamás, HOPP-HALÁSZ Károly, HARIS László, HENCZE Tamás, JOHNSON & JOHNSON, KÁLDI Katalin, KÁROLYI Zsigmond, Olga KASIMBEKOVA – Gleb KATCSUK, KASZÁS Tamás, KEMÉNY György, KEREKES László, KISMÁNYOKY Károly – SZÍJÁRTÓ Kálmán, LADIK Katalin, LOVAS Ilona, Petra MAITZ, Slavko MATKOVIĆ, MÉHES László, NAGY Imre, Natalia LL, NEMES Márton, NÉMETH Hajnal, NÉMETH Ilona, Jevhen NYIKIFOROV, PERNECZKY Géza, PINCZEHELYI Sándor, PINTÉR Gábor, PUKLUS Péter, RAVASZ András, Mikola RIDNYIJ, RÓNAI Péter, SZABÓ Eszter Ágnes, Olekszij SZAJ, SZALAY Péter, SZEGEDY-MASZÁK Zoltán, URAY-SZÉPFALVI Ágnes, SZVET Tamás, TÓT Endre, TÜRK Péter, UJJ Zsuzsi, VÁRNAGY Tibor, Erwin WURM, ZÁBORSZKY Gábor, Natalija ZSERNOVSZKAJA

A gyűjteménygyarapítás támogatói: NKA Képzőművészet Kollégiuma, NKA Fotóművészet Kollégiuma, NKA Közgyűjtemények Kollégiuma; Peter und Irene Ludwig Stiftung; Emberi Erőforrások Minisztériuma

A kiállítás támogatója: NKA Múzeumok Kollégiuma

Alább ízelítőt adunk a 2022. március 4. és április 24. között megtekinthető kiállítás anyagából.

 

TÜRK Péter: Helyiérték II. (1971) alkid, vászon, 80×90 cm, Vásárlás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, 2018.

Erwin WURM: Gondolj az emésztésedre – az Egyperces szobrok sorozatból (2005), posztamens, használati utasítás, műanyag flakon, 20x70x50 cm, 27×8,5×50 cm, Az Atelier Erwin Wurm adománya, 2018.

UJJ Zsuzsi: Trónusos (1986), ezüst zselatin, papír, 59,5×49,5 cm, Múzeumi vásárlás, 2013.

BÁLVÁNYOS Levente: Grafitrelief (2019), grafit, gipsz, 50x50x10 cm, Vásárlás a Nemzeti Kulturális Alap hozzájárulásával, 2020.

ERDÉLYI Gábor: Nincs címe (2016), akril, szatén, Vásárlás a Nemzeti Kulturális Alap hozzájárulásával, 2018.

CSATÓ József: Töltsünk több időt a kertben (2020), akril, tinta, olajkréta, mészfesték, vászon; 150 x175 cm, Vásárlás a Nemzeti Kulturális Alap hozzájárulásával, 2020.

KÁLDI Katalin: Hatszög (2019), kerámia mozaik, 100×150 cm, Vásárlás a Nemzeti Kulturális Alap hozzájárulásával, 2020.

KEMÉNY György: Gyerekkori önarckép (1968), Wallkyd és vegyes technika, farostlemez, 140x100x8 Peter und Irene Ludwig Stiftung, Aachen, letét, 2020.

Stano FILKO: Transzcendencia (1976-79), ezüstzselatinos nagyítás és vegyes technika, 18,3×32,9 cm, Marinko Sudac ajándéka, 2015.

 

(Forrás: Ludwig Múzeum)


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS