Nagypécs - világváros • Hetedhéthatár

Galéria

Nagypécs – világváros

1890 és 1964 között élt V. Májerszky Róbert autodidakta városképfestő. Különleges akvarellsorozatán, melynek darabjait az 1920-as, és az 1940-es években készítette, lenyűgöző méretű világvárosként ábrázolja Pécset. Minden képhez részletes leírás tartozik, amely ismerteti a helyszínt és a képen látható épületeket. Ezekből a művekből adunk válogatást az alábbiakban.

Pécs – Siklósiváros. Városi szálloda és repülőállomás, Pannónia tér (1924)

Pécs – Szigetiváros. Nagy Lajos Király úti részlet, a görögkatholikus székesegyházzal. Háttérben a Mecsek hegység (1926)

NAGYPÉCS – belváros. Irgalmasok ucca, Igazságügyi palota, Nagy Lajos Király tér és szobor, Pécsi Takarék Rt. palota, és a ciszterciták temploma és gimnáziuma (1946)

NAGYPÉCS – Siklósiváros. A Hunor és Magor út keletről nézve, háttérben a Pantheon (1946)

NAGYPÉCS – Drávaváros. A Nagykörút (jobbról balra az előtérben), a Siklósi országút (a háttérben fent), és az egyesült és nemegyesült görögkatholikusok temploma (1947)

NAGYPÉCS – Újváros. A Röneszánsz képtár, melyben a művészet terén oly gazdag és dicső röneszansz kor műremekei lennének összegyűjtve: képek, szobrok, goblenek, porcellánok stb. (1947)

NAGYPÉCS – Budaiváros. Az Irányi Dániel tér észak felől nézve. A kép közepén az Irányi Dániel-szobor, háttérben a Vígopera, jobboldalon a minden angyalok királynőjének temploma látható (1947)

NAGYPÉCS – Magyarvelence. Magdalai Máriáról (Mária Magdolna) elnevezett hajósok katedrálisa és szeretetháza (1947)

NAGYPÉCS – Magyarvelence. A gondolások Szt. Simonról elnevezett nagykápolnája az Átlóscsatorna mentén (1947)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS