április 2022 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2022. április

Bemutató a Pécsi Harmadik Színházban: Visszhang

A pécsi Tandem Színház egyre többször hallatja hangját a független színházi szférában. 2019-ben alakult színházi alkotók és a civil társadalom szoros együttműködésére épülő kezdeményezésként azzal a céllal, hogy kulturális és közösségi események révén erősítse a párbeszédet és szolidaritást, ráirányítsa a figyelmet fontos tabutémákra, csökkentve a kisebbségi vagy hátrányos helyzetű társadalmi csoportokkal szembeni előítéletet.

A tárgyak is emberek

Senkit sem ismerek
Senki sem ismer egemet
A tablóm belülről is idegen
De minden tárgyról tudom
Hogy honnan, kitől
S miért repült hozzám

Pécsi is részt vesz a „Klímasemleges és intelligens városok” kezdeményezésben

Az Európai Bizottság 2022. április 28-án bejelentette, melyik 100 uniós város vesz részt abban a kezdeményezésben (uniós kifejezéssel: „küldetésben”), melynek célja, hogy 2030-ig klímasemleges és intelligens városokká váljanak. A kiválasztott városok közé tartozik Budapest, Miskolc és Pécs is.

A Pécsi Nemzeti Színház bemutatta a SzínHáz borait

A SzínHáz bora volt a 2022. április 28-án megtartott sajtótájékoztató témája a Pécsi Nemzeti Színházban. A sajtó meghívott képviselőit Lipics Zsolt a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója és Vidákovics Szláven művészeti vezető köszöntötte. Ezt követően a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke, Madaras Zoltán szólt, aki elkötelezett híve a bor és kultúra összekapcsolásának.

Levél

Levelet kaptam kézbesítetlenül,
nem lepett meg, nem ért váratlanul,
ha bántottál, a bántalom visszahull,
s az élet megleckéztet kegyetlenül.

A Pécsi Bőrgyár és a „gyár mindenese,” Jakab Antal

Mielőtt kedves öreg barátom, a szép emlékű Jakab Antal (1929-2019) emlékét fölidézném, óhatatlanul a pécsi bőrgyártás és az ő „örök munkáltatója,” a Pécsi Bőrgyár történetét kell vázolnom, amelyet ő több kötetnyi anyagban részletesen földolgozott. A pécsi bőrgyártás története 1762-vel kezdődött, és első fölvirágoztatása a Bajorországból idetelepült Höfler (Höffler)-családhoz kötődött, jelesül Höfler András Felsőmalom utcai tímárságához, amely nemsokára manufaktúrává növekedett.

Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 58.

Alku
Egy férfi megszólít egy csinos nőt az utcán:
– Mondja hölgyem, négymillió forintért lefeküdne velem?
– Négymillió forintért? Simán!
– És ötezer forintért?

Az állandó manifesztuma

A még lélegzőktől
szív ezer fuldokló,
és velük táncolnak
ördöngős démonok,
rút csóktól Szív hal el,
s vele a csepp világ,

A demokrácia szentségtelenít

Élményre méretezett ablak.
A hercegnő modora rózsa,
ruháit bánat szaggatja, –
s Ő egyre tüskékkel provokálja
a teremtő enyészetet.

A Pécsi Dalárda története – (1847, 1862-1949) – 47. rész

Haksch Lajosunktól (1862-1939) elbúcsúzván közöljük alap-kötete („A negyvenéves Pécsi Dalárda története /1862-1902/”) személyi adattárát, amely „A Pécsi Dalárda tisztviselőinek, tiszteletbeli-, alapító- és működő tagjainak időrendi kimutatása” cím alatt jelent meg. A táblázatot a következő fejlécek alatt közölte: folyószám, név, működési idő – mégpedig két oszlopban.

Szép csendben

Itt, a magas házak között
visszaverődik a falakról
a csend. Pedig különben
jóba’ vagyok a csenddel,
ám van, amikor súlyosnak,
nyomasztónak,

Emberélményeim – 5.

24 éves lehettem, férjnél vagyok, van egy gyönyörűséges okos kisfiam. Házasságom válságba került, visszamentem a szülői házba éktelen megbántottságomban, haragomban, bár hiányzott a férjem kisfiamnak és nekem is, de büszkeségem, kimondott szavam maradásra bírt, nem akartam többé menyecske lenni egy másik, kimért és ridegebb világban.

Pécsi Műhely dokumentumok: Lépésváltás, Pécsi Műhely film, 1977

A Pécsi Műhely tagjai 1977. januárjában kaptak lehetőséget arra, hogy az előző évben átadott MTV Regionális Stúdiójában valósítsanak meg performanszokat és rögzítsék azokat. Így született meg Ficzek Ferenc, Halász Károly, Kismányoky Károly és Pinczehelyi Sándor egy-egy műve, melyek egyenként is őrzik szerzőik korábbi munkáinak lenyomatait.

(F)ordítok – 40.

Csukás István: Ülj ide mellém
Ülj ide mellém s nézzük együtt
az utat, mely hozzád vezetett.
Ne törődj most a kitérőkkel,
én is úgy jöttem, ahogy lehetett.

Szó és ember sorozat: Szarvas István könyvbemutatója

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Boráros téri tagkönyvtárában tartják 2022. április 29-én 11.00 órai kezdettel barátunk és szerzőtársunk, Szarvas István Kérdeztem – Válaszoltak VI. című könyvének bemutatóját.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS