Bemutató a Pécsi Harmadik Színházban: Visszhang • Hetedhéthatár

Színház

Bemutató a Pécsi Harmadik Színházban: Visszhang

A pécsi Tandem Színház egyre többször hallatja hangját a független színházi szférában. 2019-ben alakult színházi alkotók és a civil társadalom szoros együttműködésére épülő kezdeményezésként azzal a céllal, hogy kulturális és közösségi események révén erősítse a párbeszédet és szolidaritást, ráirányítsa a figyelmet fontos tabutémákra, csökkentve a kisebbségi vagy hátrányos helyzetű társadalmi csoportokkal szembeni előítéletet. Alapító-alkotói, Bacskó Tünde és Fábián Gábor első „interaktív társasjátéka”, a Szociopoly a mélyszegénységről szól; a Fapados revü fedél nélkül élő szerzők történeteiből született; Kóbor Szálló című előadásuk tündérmese a hajléktalanságról Molnár T. Eszter regénye nyomán; A leprikónok átka Varró Dániel verses meséjéből készült viking kaland- és vitajáték.

Legújabb produkciójuk, a Visszhang premierjét 2022. április 29-én tartották a Pécsi Harmadik Színházban. Az előadás egy súlyos társadalmi problémát állít a középpontba: a függőséget. Közelebbről: az alkoholizmust. A betegséget, amellyel hazánkban ma a lakosság több, mint 9%-a küzd. Az éves halálozási adatok csaknem 20%-a hozható összefüggésbe az alkoholbetegséggel. Az érintett férfiak 90%-a tagadja érintettségét. Megdöbbentő adatok!

Az előadás ötlete a pandémia idején, a színházak kényszerű bezárása alatt született meg. Fábián Gábor írt egy forgatókönyvet, amiből készült egy félórás kisfilm, és kapcsolódott hozzá egy interaktív játék. Az online térben meg is valósult pár alkalommal, öt ízben került nézők elé, s a visszajelzések egyértelműen azt mutatták, hogy rendkívül erős érzelmi hatással van a befogadókra, akik részéről megfogalmazódott az igény a téma továbbgondolására. A film ugyanis csak a férj szemszögét és tipikusnak mondható életeseményeit mutatta be; a téma teljességéhez hiányzott a feleség történetének megismerése. A sokoldalú Khaled-Abdo Szaida, aki színész, fordító, tolmács és dramaturg is egy személyben, Fábián Gábor forgatókönyvéből kiindulva ezt meg is tette, a munkában szakmai konzulensként részt vevő dr. Szemelyácz János addiktológus segítségével.

(Forrás: pecsiharmadikszinhaz.hu)

VISSZHANG

családi dráma

Zsolt és Fruzsi. Fruzsi és Zsolt. Átlagos anya, átlagos apa. Bori és Lili, a lányok. Átlagos család. Depresszió, alkohol, játszótér, matek lecke, születésnap. Elért anyád? Mi legyen a vacsora? Hoztál pelust? Mi tart össze és meddig? Meg tudom menteni magam? A másikat? A családomat? A házasságomat?

Fruzsi: Bacskó Tünde
Zsolt: Fábián Gábor
Az előadást rendezte: Herczeg Adrienn

Komlós Attila alább megtekinthető fotói az előadás április 27-i próbáján készültek.

 


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS