Sugárzott az egymás iránti szeretett Bodza Klára és tanítványai között • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Sugárzott az egymás iránti szeretett Bodza Klára és tanítványai között

Bodza Klára Martin György-díjas népi énektanár, dalénekes márciusban ünnepelte nyolcvanadik születésnapját. Budapesten a Hagyományok Háza 2022. március 27-én koncerttel tisztelgett a művész-pedagógus gazdag életpályája előtt.

Bodza Klára

Ünnepi koncerttel köszöntötte március 27-én a Hagyományok Háza és a népzenei szakma Bodza Klárát nyolcvanadik születésnapján. Sokszínű és sokrétű pályafutásának két csomópontja az előadó-művészet és a népi énekoktatás. Előadóként a népzene és a régi zene birodalmát egyaránt bejárta. A népi énekoktatás területén munkássága iskolateremtő, a művészetoktatás valamennyi szintjén tanított. A Hagyományok Háza képzésein tudását, módszertani ismereteit az énektanári szakma képviselőivel is megosztotta. Az ötkötetes Magyar népi énekiskola című munkája, melyet Paksa Katalinnal és Vakler Annával közösen állított össze, a népi énekoktatás kulcsfontosságú műve, melyet sok százan forgattak ez idáig haszonnal. Életpályáját számos kitüntetéssel jutalmazták. A koncert előtt lapunknak elmondta: Nagyon nagy szeretettel és lelkiismeretesen készülök, hál’ Istennek, úgy tűnik, még hangilag „jó karban vagyok”. A Kallós Zoltán kedves dalában elmondottak rám is tökéletesen igazak: „Addig élek, amíg élek, amíg bennem zeng a lélek”.

Bodza Klára – aki az esten maga is fellépett, elmondta – úgy érzi a jubileumi koncert jó alkalom élete munkájának összefoglalására. Gazdag életpályáján a népzene mellett a régi zenében is elmélyedhetett férjének, néhai Czidra Lászlónak – a középkori reneszánsz, barokk korszak mesterének – köszönhetően. Nagyon sokat szerepelt vele együtt sárospataki diákdalokkal, virágénekekkel az általa vezetett Camerata Hungarica együttes koncertjein. Országosan ismert tanítványai, mint Navratil Andrea, Szalóki Ági, Majorosi Marianna is felléptek, akik műsorokkal és ajándékokkal köszöntötték mesterüket.

A koncerten jelenlévők megvásárolhatták a művésznő Lélekzengő című kötetét.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS