Kertész Attila köszöntése 80. születésnapja alkalmából, avagy „Estéli nótázás 80” • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Kertész Attila köszöntése 80. születésnapja alkalmából, avagy „Estéli nótázás 80”

Elsőként e sorok írójának le kell szögeznie: nagyon szeretem, becsülöm Kertész Attilát, akit nem nehéz szeretni, becsülni nemcsak életútjáért, hanem személyiségéért is. Amikor pedig megkaptam a meghívót 80. születésnapi hangversenyére, elöntöttek a vele kapcsolatos emlékeim. Ő jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézete Zenei Elméleti és Kórus Tanszéke címzetes egyetemi docense, óraadóként dalirodalmi repertoár ismeretet, tanári mesterséget oktat.

Kertész Attila

Nagy és tartalmas életutat tett meg eddig, amelyet legalább nagy vonalakban ismertetni kell. Gyulán látta meg a napvilágot sokgyermekes családban 1942. április 3.-án. Szülővárosában, Debrecenben, Pécsett, Budapesten szerezte diplomáit. Mai munkahelye előtt a Széchenyi István-, a Janus Pannonius-, a Dobó István utcai-, és jogutóda, a Kodály Zoltán Gimnáziumban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán oktatott vezetőként, tanárként, karnagyként, miközben számtalan neves kórust irányított, se szeri, se száma kedves tanítványainak, utódainak. Emellett büszkén vallotta magát Tillai Aurél tanítványának, nem is beszélve arról a sok díjról, amelyeket énekkaraival elért a nemzetközi és a hazai kórusversenyeken. És akkor még nem is beszéltem azon hangversenyek sokaságáról, amelyeken épp aktuális kórusával, vagy több más énekkarral együtt közreműködött itthon és a nagyvilágban.

Hazai sikerei mellett különösen büszke felvidéki-galántai szakmai-emberi kapcsolataira, amelyet a közelmúltban kitüntetéssel ismertek el. Elismerésekből szerencsére itthon is kijutott neki bőséggel. Országos, baranyai, pécsi szakmai kitüntetések sorjáznak itt, amelyek közül most a Liszt Ferenc- (2005), a Magyar Művészetért Bartók- (2006), a KÓTA- (2007), az Artisjus- (2008), a Kodály Zoltán (2009) Díjat emelem ki, a Pécsi Városháza Emlékérem (2012) mellett. Szakmai testületi vezetőként a Magyar Kodály Társaság elnöke, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Országos Szövetsége, Művészeti Bizottsága vezetőségi tagja, a Pécs-Baranyai Kórus és Zenekari Szövetség alelnöke.

Magánéletében, családja, rokonai, barátai, ismerősei körében példamutató tartás, egyéni humor, közvetlenség jellemzi. Karnagy-kollégái, tanártársai, kórustagjai, tanítványai sokasága említi követelésének szigorú szakmai emberségét, próbáiknak, föllépéseiknek tőle sugárzó szuggesztív erejét. Sportszeretetét se hagyjuk ki, mivel kosárlabda-szeretete közismert, és amikor főként a PMSC-PMFC labdarúgó csapatának hírneves Garami József-korszakában a stadionban találkoztunk sokszor, magam is megbizonyosodtam szurkolói odaadásáról.

A 2022. március 17.-i Pécsi Dalos Nap után – ahol a Szent István téri Kodály Zoltán-szobornál épp ő mondott köszöntő beszédet –, 2022. április 8.-án került sor 18 órai kezdettel a 80. születésnapi köszöntő-hangversenyére a kertvárosi Tildy Zoltán utcai református templomban a rendkívül találó „Estéli nótázás 80” címmel. Fölvonult az előzőleg ő általa is irányított Pécsi Egyetemi Nőikar (vezényelt dr. Antal Laura és Hoffner Tibor), a Kodály Zoltán Gimnázium Bartók Béla Leánykara (vezényelt Rózsa Bernadett), a Dombóvári Kapos Kórus (vezényelt Markovics Gábor), a Vocapella kórus (vezényelt Novák-Szabó Lívia), a Mecsek Kórus (vezényelt dr. Balatoni Sándor), a Pécsi Nosztalgia Kórus (vezényelt Kertész Attila).  Közreműködött Körtesi András zongorán, dr. Balatoni Sándor orgonán. A forró hangulatú, számos köszöntővel, díszoklevél, ajándék átadásával tarkított dalünnepet természetesen a föllépett énekkarokból, valamint a megjelent régi kórustagokból alakult összkar éneke zárta – ugyancsak az ünnepelt irányításával.

Amikor pedig vége lett a hivatalos rendezvénynek, számos régi híve járult hozzá, meleg szavakkal köszöntvén őt. Velük együtt e sorok írója is azt kívánja néki: Isten éltessen sokáig kedves barátom, még sokáig legyél közöttünk mindannyiunk örömére!

 

Kertész Attila a hangverseny előtt (a szerző felvétele)

Kertész Attila ünnepel (a szerző felvétele)

Kertész Attila, Körtesi András és az összkar (a szerző felvétele)

Tillai Aurél köszöntője (a szerző felvétele)

Hoppál Péter köszöntője a hangverseny után (a szerző felvétele)

Az egyik díszoklevél (a szerző felvétele)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS