Pécsi Dalos Nap 2022-ben • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Pécsi Dalos Nap 2022-ben

A Pécs-Baranyai Kórus- és Zenekari Szövetség, a Magyar Kodály Társaság Pécs-Baranyai Tagcsoportja, a Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület, a Szent Ferenc Plébánia rendezésében tartották meg a 2022. évi Pécsi Dalos Napot március 17-én. A résztvevők elsőként az Apáca utcai Pécsi Dalárda emléktáblájánál gyülekeztek. Az ünnepség 17.15-kor vette kezdetét, amikor a Testvérvárosok terei Általános Iskola tanulói népdal feldolgozásokat énekeltek. E sorok írója, aki több évtizede kutatja a pécsi dalos mozgalom múltját, nyugdíjas főlevéltárosként tartotta megemlékező beszédét, amelyben az 1847-ben egy évre megalakult, és 1862-től 1950-ig működő Pécsi Dalárdáról emlékezett meg, amely ma már a Pécsi Értéktár szerves része. Ezt követte a házon lévő emléktábla megkoszorúzása, amelyet a jelenlévők tapsa kísért.

Ezt követően a megjelentek átvonultak a közelben lévő Szent István téri, Varga Imre által megalkotott Kodály-szoborhoz, ahol a 80 éves Liszt-díjas karnagy, Kertész Attila mondott méltató beszédet. Nagy figyelemmel kísért szónoklatában először Fodor András egyik versét idézte. Majd megemlékezett az 1945-ben éppen városunkban zászlót bontott, Kodály Zoltán által kidolgozott, a pécsi zenepedagógusok – élükön Agócsy Lászlóval –, és az akkori zeneiskolások által először a gyakorlatban megvalósított, később világhírűvé váló Kodály-módszerről, és a Tanár Úr halálának 55. évfordulójáról.

A nagy érdeklődéssel várt kórushangversenyre 18 órától került sor az addigi Leőwey Klára Gimnázium díszterme helyett a közeli Szent Ferenc templomban. Elsőként a Siklós-Tenkes Vegyes kar énekszámai csendültek föl Kunváriné Okos Ilona vezényletével, Tatai Adél szólóénekével, zongorán Petőcz Zsuzsa működött közre. A Vocapella kórus következett ezek után Novák Szabó Szilvia irányításával, majd a Komlói Munkás Kórus jött sorra, ismét Kunváriné Okos Ilona vezetésével, Bertaldó Józsefné zongora kíséretével. A nagy múltú Pécsi Kamarakórus Tillai Aurél Kossuth-díjas karnagy vezetésével énekelt, a patinás Mecsek Kórust pedig éneklésében dr. Balatoni Sándor karnagy vezette. A hangverseny befejezéseként a közreműködő dalkarokból alakult összkar került sorra, magától értetődően Tillai Aurél volt a karnagyuk.

Összegzésként elmondhatjuk: az e sorok írója által kezdeményezett, immár sokadik éve megrendezett kórus-ünnep ismét megmutatta, hogy a pécsiek nemcsak a több évszázados dalos-hagyományukat őrzik féltve, hanem az általános iskolásoktól a baranyai énekeseken át az ősz hajú dalnokokig ma is sokrétű, magas színvonalú kóruskultúrát képviselnek.

A Testvérvárosok terei Iskola diákjai énekelnek (a szerző felvétele)

Érdeklődők köre (a szerző felvétele)

Koszorúzás (a szerző felvétele)

A megkoszorúzott emléktábla (a szerző felvétele)

Kertész Attila emlékezik a Kodály-szobornál (a szerző felvétele)

Emlékezők (a szerző felvétele)

Koszorúzás (a szerző felvétele)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS