Avram Hershko kapta idén a Debreceni Egyetem uDEsia-díját • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Avram Hershko kapta idén a Debreceni Egyetem uDEsia-díját

Avram Hershko magyar származású világhírű izraeli biokémikus, a haifai egyetem professzora kapta idén a University of Debrecen Science Impact Award (uDEsia) díjat. A Nobel-díjas kutató a Debreceni Egyetem (DE) legjelentősebb tudományos elismerését Csernoch László tudományos rektorhelyettestől vehette át szerdán.

A Debreceni Egyetem Szenátusa által létrehozott uDEsia-díj olyan Nobel-díjas vagy azzal ekvivalens elismeréssel rendelkező kutatónak adományozható, aki az egyetem kutatóival, kutatói közösségeivel az egyetemen művelt bármely tudományterületen tudományos kapcsolatban van, vállalja, hogy az egyetem Tudományos Tanácsadó Testületének (Scientific Advisory Board) tagja lesz, és a testület tagjaként segíti az intézmény tudományos színvonalának emelését. A felterjesztett vállalja továbbá, hogy az egyetem hallgatóinak a graduális vagy posztgraduális képzésben tantermi órát ad.

Avram Hershko
Kép forrása: Debreceni Egyetem

Mint felidézik, Avram Hershko, a haifai Israel Institute of Technology Rappaport Family kutatóintézetének professzora, a New York University patológiaprofesszora 2004-ben két kutatótársával, az amerikai Irwin Rose-zal és az izraeli Aaron Ciechanoverrel megosztva kapta meg a Nobel-díjat azoknak a biokémiai mechanizmusoknak az azonosításáért, melyek során az ubiquitin molekulák elkülönítik a leépülésre, pusztulásra ítélt fehérjemolekulákat, majd a sejtek lebontják a számukra feleslegessé váló fehérjéket.

Az ubiquitin szabályozó fehérje többféle gyulladásos betegség gyógyítására alkalmas, valamint a csontvelőrák, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór gyógyításában is alapvető szerepet játszhat.

A kémikus szaktekintély a díjátadó előtt egy nappal Az ubiquitin rendszer szerepe az egészségben és a betegségekben címmel tartott előadást a Debreceni Egyetem Élettudományi épületében a DE hallgatóinak és oktatóinak.

A 2019-ben alapított kitüntetést eddig két Nobel-díjas szaktekintély kapta meg a Debreceni Egyetemtől: Stefan Hell német fizikus, a göttingeni Max Planck Biofizikai Kémiai Intézet igazgatója, valamint Arieh Warshel izraeli-amerikai biokémikus, az Amerikai Tudományos Akadémia és a brit Királyi Kémiai Társaság tagja, a svéd Uppsala Egyetem tiszteletbeli doktora.

Avram Hershko a hirek.unideb.hu-nak kiemelte, hogy az elismerésnek köszönhetően még szorosabb együttműködést szeretne folytatni a Debreceni Egyetemmel. – A Debreceni Egyetem az egyik legjelentősebb felsőoktatási intézmény Magyarországon, és Európában is egyre meghatározóbb szerepet tölt be, ezért is nagy megtiszteltetés számomra ez az elismerés. Fontos, hogy a kutatási eredményeinket, tapasztalatainkat megoszthassuk a Debreceni Egyetem szakembereivel, és ennek érdekében folyamatosan kapcsolatban vagyok az intézménnyel. Egyre több izraeli diák tanul a Debreceni Egyetemen, azt gondolom, hogy ez az elismerés újabb utakat nyithat a haifai intézmény és a Debreceni Egyetem közötti együttműködésben is. A kutatói munka nagyon izgalmas foglalkozás, mert általa megismerhetők a természet titkai. Fontos, hogy a fiatalok érezzék annak jelentőségét, hogy tudományos tevékenységük révén jobbá tehetik a világot – fogalmazott a professzor.

(forrás: MTI, Debreceni Egyetem)

Print Friendly, PDF & Email

HozzászólásokArchívum

Hozzászólások

DISQUS