Pécsi Trianon-megemlékezés a 102. évfordulón, 2022-ben • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Pécsi Trianon-megemlékezés a 102. évfordulón, 2022-ben

Pécsi Trianon-emlékkereszt
(Forrás: Emlékmű Adatbázisa)

Trianon emlékére szerte az országban és a határainkon túl számos emlékhelyet alakítottak ki az idők folyamán. Nem kivétel ez alól mecsekalji városunk sem, ahol 2007-ben Barics József és fia, ifj. Barics József megalkotta azt az emlékező keresztet, amelyet a Történelmi Vitézi Rend Baranya Megyei Székkapitánysága, az ’56-os Szövetség Baranya Megyei Csoportja és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából állítottak föl. Eredeti helye a Pius-templom kertje volt, a hely szűkössége miatt azonban 2018-ban áthelyezték a mostani helyére, a Hunyadi út 12. szám alatti, Alagút feletti magaslatra. A 2,5 méteres, kőből, fából, márványból, trianoni tűzzel és a gyászt szimbolizáló könnycseppekkel és felirattal ellátott kettős kereszt évről-évre június 4-én rendre kegyeletes megemlékezések állandó színhelye.

Nem volt ez másként 2022-ben sem. A Nemzeti Összetartozás Napján, szombaton kora délelőtt a város önkormányzata rótta le kegyeletét itt, majd a Baranya Megyei Önkormányzat rendezésében 10 órakor tartottak kegyeletes megemlékezést. Akárcsak előző nap Vasason, itt is dr. Csajághy György tárogatóművész működött közre. Köszöntőt dr. Őri László, a megyei önkormányzat elnöke mondott, az emlékezést pedig Kisóvári-Németh Norbert református lelkész, a Történelmi Vitézi Rend székkapitánya. Nemcsak Trianon gyalázatáról, hanem a belőle merítő nemzetépítő törekvésekről, sőt a mai vészes ukrajnai háborúról is szóltak, híres költőink verseiből is idéztek. A megható és felemelő rendezvényt koszorúzás zárta, ahol a megyei önkormányzat mellett számos szervezet helyezte el koszorúját a kő háttérrel, fekete márványtáblával kiegészített emlékhelyen.

A táblán ez olvasható: „Örök emlékül állította: a Történelmi Vitézi Rend Baranya Megyei Székkapitánysága, az 56-os Szövetség Baranya Megyei Csoportja, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2018. június 4.”


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS