Kihirdették az idei országtorta győztesét.
Esélyes volt Mák Karola, aki minden mentes meggytortájával indult, valamint Hab Bori néni messze földön híres tokaji boros tejföltortája.
A zsűri egyhangú döntése alapján azonban első lett a hungarikum országtorta. A torta alapja a klasszikus magyar szablyavívás közben készített, törkölypálinkában áztatott magyar akácmézpiskóta. A következő rétegben a torta díszeként felharsan a 100 Tagú Cigányzenekar, és a mohácsi busójárással felpöccintett, a verhetetlen magyar operettkrémmel ékesített, az alföldi kamillavirágzattal megbolondított kürtőskalács. A krémben szinte megszólalnak a Csárdáskirálynő, Mágnás Miska, Marica grófnő hangjai. Édességét ellensúlyozandó feldereng némi torokkesernyés balsors, életre kel János vitéz, Bob herceg, Lili bárónő! A tortát a magyar tanya szülötte, Czukor Róza kisgömböci lakos készítette, aki szerint a műalkotásnak is tekinthető desszert nyomokban Puskás Ferenc legendás bal lábát is érzékelteti. A finomság nem egy kétszáz évre visszatekintő matyó hímzés, ám a Béres Csepp egészségmegőrző erejét is magában foglaló ízkavalkád! Reméljük, népszerűsége nem lesz tiszavirág életű!
A recept innovatív, folyamatosan bővül. A torta legközelebb Pécsett a Zsolnay Porcelángyárban, a Duna-parton, Pannonhalmán a Bencés Főapátságban, az aggteleki karszt barlangjaiban, a bükkaljai kőkultúra kaptárköveinél, és Halason a csipketeremben kóstol.
Fékezhetetlen étvágya miatt mindenki legyen óvatos!
Aki a zsűritagok és Czukor Róza hollétéről információval rendelkezik, kérjük, sürgősen értesítse szerkesztőségünket!
Hozzászólások