Hummel-Jelenkor Irodalmi-díj másodszor • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Hummel-Jelenkor Irodalmi-díj másodszor

Az első PécsLIT Irodalmi Fesztivál meglepetése volt egy új díj alapítása, illetve átadása. A Jelenkor folyóirattal összefogva Horst Hummel villányi borász nevéhez fűződik az ötlet és a gesztus.

Horst Hummel

A megfogalmazott cél szerint a Hummel-Jelenkor Irodalmi-díjjal egy olyan, magyar nyelven alkotó kortárs szerzőt ismernek el, aki műveivel a dogmáktól való megszabadulás és az emberiséget – főképp, de nem csak a 20. században – sújtó, romboló ideológiákból kivezető utat mutatja meg, továbbá szellemiségével egy etikusabb világ felé nyit teret.

A díj egy 228 literes hordó borral jár együtt, ami az ökológiailag hitelesített, biodinamikus módszerekkel dolgozó villányi Hummel Borászat terméke.

– A bor egyfajta létezési, gondolkodási, gazdálkodási szemlélet szimbóluma, ami soha nem állhat ellentmondásban a természettel és az azt megalkotó szellemiséggel, amelyből mindannyian származunk, így végső soron az irodalom is – véli díjat alapító Horst Hummel.

Az elismerést első ízben Kukorelly Endre író kapta 2021-ben, míg a zsűri (Adamik Lajos, Ágoston Zoltán, Kukorelly Endre, Méhes Károly) 2022-ben Márton Lászlónak, a jeles írónak, műfordítónak szavazta meg a díjat és a vele járó 300 palack Hummel-féle bort.

A díjátadóra az idei PécsLIT Fesztivál keretében, szeptember 15-én 20 órakor kerül majd sor a Csorba Győző Könyvtárban, a Tudásközpont épületében.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS